Fără categorieȘtiriVinuri

Primele vinuri la doză produse în România! Cât costă și unde le găsim

Primele vinuri românești ambalate la doză! Domeniul Ciumbrud – crama Domeniile Boieru – este cea care a făcut primul pas către acest ambalaj în România –  vinul la doză de aluminiu de 250 ml. Domeniul Ciumbrud a lansat recent 4 astfel de vinuri: Roza, unul dintre cele mai vândute vinuri ale cramei la sticlă și trei vinuri în gama nouă Upside, pentru care a fost creat și un site special cu același nume.

“Chiar este primul vin la doză, produs de o cramă în România, pe piață mai erau, dar din import. Așa ne-a venit și ideea. De ce nu și un vin la doză și la noi? Vinul la doză este de mult timp afară, în alte țări, bine primit de tineri în general. Ambalajul e ușor, ușor de transportat, ușor de răcit, ușor de băut – iar cantitatea este potrivită pentru un pahar sau două. Chiar a fost foarte bine primit de consumatori și la noi, am epuizat un prim stoc și vom mai prduce”, a spus pentru SUPERVINURI.RO, Bogdan Moga, directorul comercial al cramei din Ciumbrud (Aiud, Alba).

Cu un design modern al cutiilor și o tărie alcoolică ușoară-moderată, noile vinuri au ca target, în special, tinerii de pânâ în 30 de ani și 30 de ani plus, a precizat Bogdan Moga. “Cât despre Roza, care este unul dintre cele mai bine vândute vinuri ale noastre, doamnele ne spuneau frecvent că e prea mult o sticlă și ar vrea o cantitate mai mică, așa că iată-l și în cantitate mai mică.”

Vinul Upside este prezentat ca “The no fuss wine” –  “Vinul fără dop, fără fasoane”. Avantajele acestui tip de amabalaJ? Este ușor și ușor de transportat, sustenabil și reciclabil 100%, spun cei de la Domeniile Boieru.

Gama Upside are un alb – cupaj de Sauvignon Blanc și Muscat – demisec, un rose din Pinot Noir – sec și un roșu – cupaj de Fetească Neagră și Pinot Noir – sec, toate la 12,6% vol.alc.  Pe site-ul Upside sunt disponibile și descrieri ale vinurilor cu note de degustare și asocieri culinare recomandate.

Roza la doză este la fel ca predecesoarea sa la sticlă, cupaj de Fetească Neagră și Pinot Noir –  demidulce, 12,6% vol. alc. și ea.

Toate cele 4 vinuri, atât gama Upside, cât și Roza, pot fi cumpărate de pe site-ul cramei  – la doză individuală care costă 7,99 lei ori la pachete de 12 doze la prețul de 71,88 lei cu reducere “de  lansare” de la 95,88 lei. Potrivit directorului comercial de la Domeniul Ciumbrud, cât de curând, vinurile urmează să fie listate și în două mari rețele de retail, discuțiile de listare foiind avansate.

Totuși, s-au lansat undeva în august și au fost prezentate ulterior pe rețeaua  Facebook a cramei, vinurile nu au avut încă o promovare insistentă, iar la această curiozitate a mea, Bogdan Moga a precizat că echipa de la Domeniul Ciumbrud vrea să se asigure că poate satisface cererea și le va promova o dată ce vinurile vor fi și în rețelele de retail. Se arată astfel optimist în ceea ce privește impactul lor în piață.

Procedeul de vinificație pentru vinurile la doză este același ca pentru orice vin liniștit – cu fermentare în tanc de inox și ulterior îmbutelierea la doză.

În ceea ce privește o altă curiozitate de-a mea legată de “durata de viață”, Bogdan Moga a spus că au fost făcut teste în laborator și toate vinurile cu excepția rose-ului, își păstrează proprietățile chiar și la 16-17 luni, roseul însă începe să piardă la aciditate, pe la 12 luni.

Și ca să închei cu prezentarea poetică a gamei, iată cum apare ea descrisă pe site-ul menționat mai sus:

“Să guști ce e mai bun oricând îți dorești, neîngrădit de fasoane și zorzoane, e tot ce contează. Upside întoarce cu susul în jos schematismele și prejudecățile și îți oferă un vin bun ca un motiv sincer de bucurie și sărbătoare. Am mixat metode tradiționale și tehnici moderne de vinifica’ie că să îți aducem o gama de vinuri fine, echilibrate, cu arome și gusturi specifice microclimatului în care cultivăm vița de vie. Apoi am pus vinul nostru în ambalaje ergonomice și practice tocmai pentru ca tu să te bucuri de vinul Upside oriunde și oricând”, se precizează în prezentarea oficială a vinurilor.