Prețurile la vinurile vrac, în scădere
Prețurile la vinurile vrac din Italia și Spania au scăzut considerabil, și asta datorită recoltei mari de struguri obținute în anul 2018. Pentru iubitorii de vinuri de calitate veștile nu sunt însă la fel de bune întrucât preţurile nu se modifică, susțin analiștii.
“Preţurile la vinurile vrac la finalul anului au început să reflecte impactul recoltei mari înregistrată în 2018 în Europa, preţurile pentru vinurile din Spania şi Italia înregistrând cele mai semnificative contracţii”, susţin analiştii de la Rabobank International, într-un raport trimestrial.
Tot în scădere sunt și prețurile pentru vinurile din Argentina datorită devalorizării monedei argentiniene, mai spun analiștii.
În raport, se mai arată că vânzările online de vinuri sunt în creștere, lucru care oferă avantaje comercianților care pot ținti către o expansiune comercială mai ușoară și mai ieftină.
“Pe lângă comoditate, cei care cumpără vin online caută unicitate. Comerţul electronic oferă consumatorilor produse şi o experienţă pe care nu o pot găsi la magazinul din apropiere şi ei sunt pregătiţi să plătească mai mult pentru acest lucru”, arată analiştii de la Rabobank International.
Cei trei mari producători mondiali de vin: Italia (48,5 milioane hectolitri), Franţa (46,4 milioane hectolitri) şi Spania (40,9 milioane hectolitri) au înregistrat în 2018 producţii foarte ridicate, în linie cu cei mai buni ani din istorie în termeni de volum.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), și România a înregistrat o creștere semnificativă a producției de vin, în 2018, până la 5,2 milioane de hectolitri, de la 4,3 milioane hectolitri în 2017.