Pregătirea viței de vie pentru iarnă: lucrările de toamnă obligatorii la soiurile nobile
Pregătirea viței de vie pentru iernare se poate face oricât de târziu în toamnă, până la primul îngheț. Sunt câteva lucrări esențiale ce se efectuează în această perioadă: tăierile de ușurare, stropirile cu zeamă bordeleză, fertilizarea cu gunoi de grajd, plantările butașilor noi și îngroparea viței pentru a o proteja de îngheț.
Inginerul Gheorghe Trif, consilier în cadrul Unității Fitosanitare Hunedoara, a explicat că soiurile nobile au nevoie de o îngrijire aparte, dar că toate lucrurile care se fac suplimentar în plantația de viță de vie de soi nobil sunt recompensate prin calitatea vinului.
”Soiurile nobile au nevoie de o îngrijire și o întreținere specială. Față de hibrizii direct productivi, care nu necesită o îngrijire aparte, aici e de lucru. Lucrurile pe care le facem suplimentar vin în compensație cu calitatea vinului”, a explicat ing. Trif.
Îngroparea viei pentru o proteja de îngheț
Pentru început și perioada în care ne aflăm, viile nobile trebuie îngropate, mai ales în zonele unde temperaturile ajung la valori negative de minus 15 grade, pentru a nu pierde recoltele anului viitor.
”Operațiunea este destul de grea, dar trebuie să muncim, nu avem ce face”, a declarat inginerul Gheorghe Trif pentru emisiunea Satul Hunedorean.
Tăierea de ușurare – o lucrare extrem de importantă
Înainte de a îngropa coardele sănătoase pentru a le feri de îngheț, se face tăierea de ușurare. ”Începem cu alegerea coardelor sănătoase, care trebuie îngropate. Se elimină surplusul de coardă, se elimină lemnul bătrân, se elimină lăstrarii necopți din vie, se desprind de pe spalier”, explică ing. Trif.
Se trece apoi la îngroparea prorpiu-zisă a coardelor sănătoase. ”Se aleg două-trei tulpini sănătoase, tinere, care să reziste la frângere. Urmează apoi săpatul șanțului, se îngroapă la 10-15 cm pentru ca mugurii de rod să nu înghețe pe perioada iernii. Se acoperă și butucul tot așa, cu 10-15 cm de pământ, și am încheiat o lucrare. Deci, tăierea de ușurare și îngroparea coardelor sănătoase, aceste două operațiuni trebuie făcute pe fiecare butaș în parte”, a spus inginerul Gheorghe Trif.
Inginerul Gheorghe Trif a explicat că vițele de vie hibride rezistă la temperaturile de îngheț și de aceea nu necesită îngropare.
”Dacă chiar vrem să facem ceva ar fi o tăiere de ușurare, tăierea lemnului necopt. În cazul în care a fost un an bun, cu o recoltă bună, lemnul nu s-a copt, nu s-a uscat cum trebuie și atunci ar putea să înghețe vârfurile lăstarilor, care trebuie eliminate”, a dezvăluit acesta.
Tratament cu zeamă bordeleză pentru viile care au avut recoltă bună
Pentru viile care au avut o recoltă bună în acest an, se recomandă efectuarea unui tratament cu o substanță pe bază de cupru, înainte de îngropat.
”Înainte de îngropat, în viile care au avut o recoltă bună, ar mai trebui făcut un tratament, înainte de îngropat, cu o substanță pe bază de cupru – zeamă bordelează. Ar fi bun un astfel de tratament, deci se poate stropi cu zeamă bordeleză, zeamă sulfocalcică, sunt multe substanțe care se pot aplica în această perioadă”, a dezvăluit Gheorghe Trif, consilier în cadrul Unității Fitosanitare Hunedoara.
Fertilizarea viei cu gunoi de grajd
De asemenea, tot în această perioadă, înainte de intrarea în iarnă, este bine să se realizeze o fertilizare cu gunoi de grajd.
”Tot în această perioadă în vii trebuie făcută fertilizarea cu gunoi de grajd. Este necesar în jur de 20-40 de tone de gunoi de grajd încorporat la hectar. Această operațiune în plantațiile industriale se face mecanizat, iar în cele private se așterne pe toată suprafața solului, între rânduri, după care se încorporează în sol. De obicei, se face odată cu săparea de toamnă, și odată cu săpatul se și încorporează gunoiul”, a explicat inginerul.
Luna noiembrie, o perioadă propice pentru plantarea viței de vie
Inginerul Gheorghe Trif susține că în ultima lună de toamnă se pot face și plantări de viță de vie, acestea fiind foarte avantajoase din mai multe puncte de vedere.
”Plantările de toamnă sunt foarte avantajoase din mai multe motive. Prinderea la plantările de toamnă este 100% mai bună decât la cele primăvaratice. Are mai multe avantaje, printre care că pornește repede în vegetație, prinderea este foarte bună și când ne permite timpul toamna indicat ar fi plantarea. Nu necesită udare la plantare decât efectiv lucrarea de plantare care constă în câteva operații”, a dezvăluit acesta.