Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Viticultorii vor primi sprijin pentru stocările private și tăierile în verde!
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, promite viticultorilor sprijin din bani europeni pe două scheme importante: stocările private la sursă și tăierile în verde.
Promisiunile vin în contextul în care viticultorii au pus problema susținerii din partea autorităților, inclusiv cu măsuri de promovare, în cadrul panelului “Agricultura” din cadrul Conferinței „Orașe și Comunități. Viziunea 2030”, unde ministrul a fost prezent online.
”Legat de ceea ce vom face în viitor, că anul trecut am făcut, am plătit distilarea și încă 500 de euro pe hectar compensații, sunt și acum…avem o comunicare cu Comisia legat de stocările private la sursă și tăierile în verde. Să vedem care sunt alocările banilor, aici discutăm de bani europeni și sigur, tot împreună cu reprezentanții sectorului o să stabilim exact cum împărțim acele sume și cum scriem schemele de sprijin pentru că va trebui să le comunicăm la Comisie. Înainte de a le comunica la Comisie o să avem o dezbatere cu sectorul”, au fost mențiunile ministrului Agriculturii.
Adrian Oros a reamintit că pentru anul greu 2020, viticultorii au primit sprijin financiar pentru distilarea vinului, dar și compensații de 500 de euro la hectar, prin două măsuri distincte dedicate sectorului vitivinicol.
”Sigur că încercăm să salvăm orice sector. Anul trecut, atât din bani europeni cât și din bani de la buget am încercat să venim cu aceste compensări de pierderi datorită evoluției Covid-19, în toate domeniile de activitate. Știți și dumneavoastră că am avut 2 măsuri, una privind distilarea vinului și una privind un ajutor din bugetul de stat de 500 de euro pe hectar.
Atunci am avut o reacție din partea altor sectoare că a fost prea mult. Noi, sigur că am fixat acea sumă după ce am discutat cu sectorul, după ce am stabilit că acea sumă de 500 de euro pe hectar compensare a fost una realistă, la ceea ce aveam disponibil în buget. Nu putem să gândim…orice strategie o gândim în funcție de banii pe care-i avem la dispoziție.
Sigur că există OVPV-ul și există ONIV-ul, am avut anul trecut câteva întâlniri cu aceste organizații unde am discutat chiar despre promovarea vinului românesc și am încercat să sugerez și eu, cum am auzit, că nu mă pricep la toate, eu sunt medic veterinar de meserie, dar am încercat să aflu de la oameni. Am înțeles că în alte țări vine și statul cu o contribuție, vine și sectorul respectiv cu o contribuție pentru a face promovarea. Am văzut cel puțin cât de eficienți sunt în promovare colegii dumneavoastră din Republica Moldova și am înțeles că acolo așa funcționează. Eu aștept în continuare ca din partea organizațiilor de viticultori și din domeniul viti-vinicol să vină spre noi niște dorințe de colaborare mai concrete pentru că noi suntem deschiși, cel puțin în partea aceasta de promovare pentru că și eu am constat că este prea mică și este păcat”, a mai declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros, în cadrul întrevederii online cu participanții la panelul “Agricultura” din cadrul Conferinței ”Orașe și Comunități. Viziunea 2030”.