Înainte de alegeri, primarii au spart drumurile! Viticultorii se plâng că nu-și pot valorifica strugurii din cauza lucrărilor!
Situație disperată în Vrancea, după ce lucrările de modernizare a drumurilor împiedică viticultorii să-și valorifice sau să-și vândă strugurii! Odată cu începerea campaniei electorale, lucrările de modernizare a drumurilor sunt în toi, în unele localiăți modernizându-se chiar și trei drumuri deodată, lucru care îngreunează activititatea viticultorilor, care la rândul lor traversează o perioadă extrem de importantă și anume culesul strugurilor.
Federaţia Viticultorilor din Vrancea susţine că lucrările de modernizare a drumurilor judeţene şi comunale, demarate odată cu începerea campaniei electorale pentru alegerile locale, pun în pericol valorificarea producţiei de struguri de către fermierii din mai multe localităţi, cea mai gravă situaţie fiind în comuna Vârteşcoiu, unde se derulează lucrări de modernizare pe trei drumuri judeţene, dar şi pe arterele locale.
Viticultorii nu pot valorifica strugurii din cauza drumurilor care s-au închis pentru modernizări
Reprezentanţii Federaţiei spun că, în prezent, viticultorii nu au cum să ajungă la cele două unităţi de vinificaţie din centrul comunei Vârteşcoiu, unde, de obicei, vin să valorifice producţia de struguri fermieri din Vârteşcoiu, Cârligele şi Coteşti, care lucrează mii de hectare de viţă de vie.
“O firmă care preia struguri de la viticultori se află pe strada Mihai Stănescu din Vârteşcoiu, unde autorităţile locale au început să lucreze la un pod peste un canal de preluare a apelor de la ploi. Constructorul a făcut săpături pe drum la câţiva metri adâncime şi a lăsat lucrarea aşa. Avem nevoie de acces pe acest drum pe ambele sensuri de mers, întrucât în timpul campaniei de recoltare sunt zeci de tractoare şi maşini care vin aici cu struguri şi au nevoie de spaţiu pentru a face manevre. Până acum nu s-a făcut nimic pentru rezolvarea situaţiei şi oamenii sunt disperaţi, mai ales că acest drum a fost închis de tot circulaţiei”, a declarat, într-un comunicat de presă, preşedintele Federaţiei Viticultorii, Toader Manole.
”Executarea lucrărilor nu trebuie să ne împiedice să ne vindem strugurii”
El afirmă că, din cauza lucrărilor de modernizare pe unul dintre principalele drumuri judeţene, DJ 205 C Focşani – Goleşti – Cârligele – Vârteşcoiu – Odobeşti, circulaţia utilajelor agricole cu struguri este aproape imposibilă, astfel încât fermierii nu pot ajunge nici la doi producători de vinuri care au cramele situate la marginea municipiului Focşani.
“Consiliul Judeţean (CJ) şi firmele care lucrează pe aceste drumuri ar fi trebuit să ia măsuri în vederea asigurării circulaţiei viticultorilor, pentru că este o perioadă foarte importantă pentru noi, în care ne valorificăm roadele activităţii de un an. Nu înţeleg cum nimeni nu se gândeşte la noi, pentru că suntem într-o situaţie disperată. Chiar dacă pe viitor aceste drumuri asfaltate ne vor fi de mare ajutor, executarea lucrărilor nu trebuie să ne împiedice să ne vindem strugurii. Noi putem înţelege că lucrurile bune se fac greu, dar dacă acest ‘greu’ înseamnă falimentarea viticultorilor, atunci este clar că este nevoie de o schimbare în managementul acestor proiecte, pentru că este inadmisibil să ne pierdem munca de un an. Facem apel către autorităţile responsabile din comuna Vârteşcoiu şi CJ Vrancea să ia de urgenţă toate măsurile necesare pentru a asigura circulaţia viticultorilor”, a spus Toader Manole.
Primarul minimizează problema cu care se confruntă viticultorii din zonă
Primarul comunei Vâşteşcoiu, Viorel Mârza, susţine că, având în vedere lucrările de modernizare a drumurilor din comună, s-au creat rute alternative încă de acum două săptămâni, pentru a veni în ajutorul viticultorilor.
“Se lucrează într-adevăr pe drumul judeţean, sunt utilaje, dar se circulă în continuare. Trec cetăţenii cu tractoare, cu bene cu struguri. Noi am amenajat variante ocolitoare încă de acum două săptămâni. Ocolesc circa 500 de metri. Este un disconfort, dar nu este o problemă”, a declarat, pentru Agerpres, primarul Viorel Mârza.
El a afirmat că adevărata problemă a producătorilor în acest an o reprezintă, de fapt, preţul scăzut al strugurilor. “Altele sunt problemele viticultorilor. Preţul strugurilor, care este sub un leu, seceta care a făcut ca strugurele să fie mai uşor. Din 90 de bani kilogramul de struguri, 30 de bani costă doar recoltatul. Asta e problema majoră”, a fost de părere primarul.
Judeţul Vrancea deţine cea mai mare suprafaţă viticolă din ţară, circa 10% din suprafaţa viticolă a României, respectiv 26.000 de hectare de viţă de vie. Anual, în Vrancea se produc circa 100 de milioane de litri de vin.