Fonduri europene viticultură 2021. Proiectele de finanțare se depun la Direcțiile Agricole, apoi se trimit la APIA
Proiectele pe viticultură pentru accesarea fondurilor europene se depun în primă fază la Direcțiile Agricole Județene, potrivit unui anunț oficial. Uniunea Europeană acordă sprijin sectorului vitivinicol prin implementarea unor măsuri menite să susțină viticultorii ce vor să-și modernizeze plantațiile de viță de vie.
Astfel, producătorii din sectorul vitivinicol vor beneficia în perioada 2019-2023 de mai multe măsuri de susținere financiară din partea Uniunii Europene:
- restructurarea și reconversia plantațiilor viticole;
- promovarea vinurilor;
- asigurarea recoltei;
- investiții;
- distilarea subproduselor.
Programele de restructurare/reconversie vizează exclusiv înființarea și modernizarea plantațiilor de viță-de-vie, destinate producerii strugurilor pentru vinuri cu denumire de origine controlată și a vinurilor cu indicație geografică, din regiunile viticole, podgoriile și centrele viticole prevăzute în legislația națională în vigoare, potrivit estnews.ro.
Producătorii de vin interesați trebuie să depună la Direcțiile pentru Agricultură Județene planurile de restructurare/reconversie. Viticultorii sunt îndemnați de către directorul DAJ Vaslui, Gigel Crudu să vină cu aceste proiecte, dacă vor să beneficieze de fondurile europene.
”Pentru a beneficia de fondurile necesare realizării unor asemenea investiții, persoanele interesate trebuie să depună la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui planuri individuale de restructurare/ reconversie, în sesiune deschisă (tot timpul anului). Planurile se depun în vederea analizării și aprobării acestora, de o comisie formată din două persoane din cadrul instituției și un reprezentant al Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole. După aprobare, aceste planuri sunt transmise la APIA, în vederea finanțării”, a declarat directorul DAJ Vaslui.
Măsurile eligibile sunt următoarele: defrișarea, proiectarea, pregătirea terenului, plantarea, instalarea tutorilor, instalarea sistemului de susținere pentru conducere și palisaj, pentru care se acordă un sprijin financiar de 17.995 euro/ha, pentru planurile care includ defrișarea și 16.845 euro/ha în cazul în care defrișarea este efectuată anterior depunerii planului individual.
Potrivit DAJ Vaslui, în anul 2020, la nivelul județului au fost depuse și aprobate 5 planuri individuale de restructurare/reconversie pentru suprafața totală de 155,35 ha, valoarea totală a sprijinului financiar fiind de 2.739.345 euro.