Ce lucrări trebuie efectuate la vița de vie în această perioadă
Pentru viticultori, finalul iernii aduce continuarea lucrărilor din plantația de viță de vie, în scopul creșterii randamentului. Acesta este totodată și momentul potrivit pentru achiziția materialelor necesare, pentru pregătirea echipamentelor și a elementelor de susținere. La fel de importantă este achiziția din timp a produselor de fertilizare și a celor de protecție a viței de vie.
Controlul viabilității viței de vie
Tăierea viței de vie este una dintre lucrările esențiale în această perioadă. Dar înainte de asta, trebuie să controlezi starea de viabilitate a mugurilor de rod. Această verificare se face după ce ai selectat un procent reprezentativ de coarde de viță, în funcție de soiurile cultivate, parcele sau relief.
Recoltarea lor se poate face, în funcție de vreme, în luna februarie. Coardele recoltate se leagă, se etichetează cu informații privitoare la soi, locul și data la care au fost tăiate, apoi se pun în apă, timp de 2-3 zile, într-o cameră cu temperaturi de 20-24°C. Observațiile se pot face după acest interval.
Controlul viabilității se face după ce efectuezi o cu lama o tăietură transversală a ochilor de pe o coardă. Dacă sunt sănătoși, vor avea o culoare verde. Ochii afectați se recunosc ușor, după nuanța brun-negricioasă. Ulterior trebuie calculat procentul pierderilor, ca să poți stabili sarcina de muguri de rod ce trebuie lăsați pe butuc sau pe hectar, în timpul tăierilor de rodire.
Nu uita ca pentru calculul sarcinii de muguri de rod să ții seama de soiul cultivat, recolta pe care estimezi că o vei obține, respectiv eventuale pierderi. De asemenea ia în calcul și faptul că o încărcătură prea mare de muguri de rod poate avea efecte nedorite: poți obține mulți struguri, dar mici și cu o cantitate mică de zahăr. O încărcătură mai mică de muguri de rod va avea efectul opus: producție mică, dar de calitate ridicată.
Iată și un tabel orientativ de calcul al încărcăturii pe butuc
La calculul sarcinii de muguri ține seama de soi, estimarea producției care trebuie obținute, sau alte eventuale pierderi. Ai totodată în vedere și faptul că o încărcătură prea mare de muguri de rod poate duce la un număr mare de struguri, dar mici și cu puțin zahăr în timp ce o încărcătură redusă va duce la o producție mică, dar de calitate.
Lucrările de tăiere la viţa de vie
Planificarea pentru tăierile de rodire se va face în funcție de calculul sarcinii de muguri de rod și prognoza meteo pentru zilele următoare. De regulă, tăierile de rod trebuie finalizate în timp util, pentru ca și lucrările specifice lunii martie să se termine până la dezmuguritul viței de vie. Alți factori care trebuie luați în calcul pentru estimarea timpului necesar pentru finalizarea lucrărilor de tăiere sunt:
• Soiurile cultivate
• Numărul de butuci
• Forța de muncă necesară
• Numărul de echipamente și unelte necesare
În urma tăierilor de rod, pe butuc pot apărea și elemente lemnoase. Cepul este de fapt tăierea coardei la 2-3 ochi. Scurtarea coardei la 4-7 ochi duce la apariția unei cordițe. O coardă de rod are, în general, lungimi de 8-18 ochi. Cuplul format din cep și cordiță sau coardă poartă numele de verigă de rod. Alte două elemente întâlnite la via cu forme joase de conducere sunt călărașul, respectiv biciul.
Procedeele de tăiere a viei depind de soi, mediu, gradul de fertilitate a solului și forma de conducere. Sistemul mixt de tăiere este unul dintre cele mai des folosite. Această metodă presupune cepi de 1-3 ochi, cordițe de 5-8 ochi și coarde de 10 până la 16 ochi. Vezi mai multe detalii despre tăierea viței de vie.
Concomitent cu tăierea viei se execută și copcitul. Copcile se fac sub punctul de altoire. Rădăcinile superficiale se vor tăia începând de la punctele de inserție. Tot acum se taie și lăstarii porniți din portaltoi. Pământul degajat se va pune apoi la loc.
De ce este necesară tăierea de rod la vie
Deoarece vița de vie este o liană, aceasta tinde să se ridice de la un an la altul. Totodată, vegetația anuală este împinsă spre vârf, baza degarnisindu-se. Prin tăierea viei se asigură menținerea unui echilibru între creșterea vegetativă, cantitatea și calitatea producției de struguri. Tăierile asigură totodată și menținerea formei de conducere, reglând fructificarea și păstrând potențialul ridicat de producție.
Tăierea de fructificare este o lucrare de bază la vița de vie. Se efectuează în fiecare an, în perioada de repaus vegetativ, iarna și primăvara. Lucrările de tăiere trebuie finalizate până la dezmugurit și trebuie să ia în calcul o rezervă de încărcătură de rod pentru a compensa eventuala pierdere a mugurilor de rod din cauza condițiilor meteo.
Află aici mai multe detalii despre îngrijirea și protecția viței de vie.
Recomandare pentru proprietarii de podgorii și specialiștii în cultura viței-de-vie: Consultați AICI tehnologia de top pentru protecția plantelor, recomandată de Agrointeligența SuperVinuri!