Casa de Vinuri Zaig – parte a zonei viticole Lechința – Teaca din nordul Transilvaniei – a înregistrat anul trecut venituri de 330.000 lei, duble față de cele raportate în 2019.
Reprezentanții producătorului de vinuri Zaig au comunicat că aproximativ 10% din vânzări provin din comerțul online.
În ceea ce privește investițiile, anul acesta Casa de Vinuri Zaig se va concentra pe amenajarea unei săli de degustare și a unui spațiu de depozitare, pentru ca în următorii 2 – 3 ani, crama să fie inclusă pe lista destinațiilor turistice vitivinicole.
Vinurile albe reprezintă în acest moment 95% din producția Zaig, restul fiind reprezentat de segmentul rose. Printre soiurile de struguri principale, românești și străine, aflate în podgoria Casei de Vinuri Zaig se numără: Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Neuburger, Traminer, Fetească Neagră, Pinot Noir, Fetească Regală, Fetească Albă. Dintre soiurile de struguri vechi, cu istorie, Zaig păstrează Feteasca Albă, Neuburger, Traminer și Muscat Ottonel.
Casa de Vinuri Zaig deține în prezent 13 hectare plantate cu viță-de-vie, dintre care 1,5 hectare de viță-de-vie veche de 100 de ani, plantată între 1920 și 1925, și 11,5 hectare de vie nouă, plantată în 2013, în urma atragerii de fonduri europene în valoare de aproximativ 400.000 de euro.
Crama, construită ulterior, are o capacitate maximă de 80.000 de litri. Din 2013 și până în prezent, Casa de Vinuri Zaig a investit aproximativ 800.000 de euro, jumătate fonduri europene, jumătate fonduri proprii, în extinderea podgoriei.
Din această sumă, aproximativ 150.000 de euro au fost investiți exclusiv în tehnologie, în presă de struguri, în tancuri de depozitare, desciorchinător și într-o nouă linie de îmbuteliere.