Asigurarea viței de vie: Ce trebuie să știți despre polițele pentru grindină, ploi torențiale, incendiu sau îngheț
Agrar Basis viță de vie, pachet complet de asigurare de la Agra Asigurări! Cei care își doresc să-și pună la adăpost propriile podgorii au opțiunea de a încheia o asigurare care să acopere principalele riscuri precum grindina, incendiul, furtuna/ploile torențiale și nu în ultimul rând înghețul târziu de primăvară.
- Asigurarea contra înghețul târziu de primăvară: polițele se încheie până la 10 martie
- Asigurarea de grindină la vița de vie: polițele se încheie până pe 15 mai
- Asigurarea viței de vie: Suma maximă – 45.000 de lei
- Asigurări și pentru pepinere și producerea de corzi altoi
Agra Asigurări, un cunoscut asigurator în culturile agricole și horticole din România, este unul dintre partenerii BASF în cadrul concursului ”Povești cu vinuri românești”, aflat anul acesta la cea de-a V-a ediție. Astfel, reprezentanții Agra Asigurări au adus la cunoștința viticultorilor prezenți la eveniment și nu numai cele mai noi informații în materie de asigurări a viței de vie.
Pe zona de viticultură, compania Agra Asigurări vine cu produsul Agrar Basis viță de vie, care acoperă riscurile standard precum furtuna/ploile torențiale, grindina, incendiul, dar și un risc opțional – înghețul târziu de primăvară.
Asigurarea contra înghețul târziu de primăvară, polițe încheiate până pe 10 martie
Viticultorii români mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a încheia asigurarea pentru înghețul târziu de primăvară. Termenul limită de depunere a cererilor este 10 martie, după care asigurarea începe odată cu stadiul de dezmugurire – BBCH 09 și are valabilitate până în data de 31 mai.
”Pe lângă faptul că asigurăm riscurile standard, grindină, foc, furtună, ploaie torențială, cel mai definitoriu pentru societatea noastră considerăm noi că este înghețul târziu de primăvară, care este un risc opțional, dar se caracterizează prin două aspecte foarte importante, primul că la fel ca și la celelalte riscuri suma asigurată este aleasă de fermier și asta este un lucru foarte important pentru că fermierul poate să-și evalueze cel mai bine cultura și să spună ce sumă de asigurare dorește, sumă care să acopere cu certitudine orice paguba pe care ar putea să o aibă din cauza riscului. Al doilea aspect se referă la faptul că acoperirea începe foarte devreme, nu de la o anumită dată, ci de la un stadiu vegetativ, acela de BBCH 09, ceea ce până la urmă este în concordanță cu evoluția culturii pentru că nu în fiecare an intrarea în vegetație se întâmplă în aceeași perioadă, ci în funcție de situația climatică se poate să varieze destul de mult, dar dacă criteriul de acoperire începe odată cu intrarea în vegetație atunci acoperirea este cu adevărat activă pe toată durata”, a declarat Andrei Trofin, reprezentant al Agra Asigurări, în cadrul etapei a II-a a concursului ”Povești cu vinuri românești”, desfășurat la Buzău.
Asigurarea de grindină la vița de vie: 15 mai, termen limită pentru polițe
Termenul de depunere a cererii pentru asigurarea viei contra grindinei este 15 mai, iar încetarea răspunderii asiguratorului se face numai după recoltarea producției.
Acoperirea riscului începe după ora 12:00 AM ulterior zilei în care plata primei de asigurare a intrat în contul asiguratorului.
Reprezentantul Astra Asigurări spune că la riscurile standard, procedura de evaluare este la fel: ”Se axează strict pe dauna produsă asupra plantei, nu asupra producției pentru că de foarte multe ori producția poate să varieze”.
Ca și metodă de avizare se pot aviza daunele în termen de 4 zile, cu condiția să nu se intervină asupra culturilor înainte de evaluare.
Asigurarea viței de vie: Suma maximă – 45.000 de lei
Fermierii au libertatea de a-și alege suma de asigurare. Există însă un plafon maxim de 45.000 RON.
”Evaluarea daunelor care se produc la vița de vie se face într-un mod cât se poate de rapid, lipsit de birocrație și eficient pentru ca mai apoi și despăgubirile pe care fermierii trebuie să le obțină să poată fi procesate și plătite la fel de repede. Încercăm să stabilim procentul de daună cât mai repede, cel mai adesea după prima constatare, în funcție de stadiul vegetal poate urma și o a doua constatare, iar la finalul acestor constatări se încheie toată procedura și urmează plata. Procentul de lăstari afectați reprezintă procentul de daună”, a spus Andrei Trofin, reprezentant al Agra Asigurări.
Asigurări și pentru pepinere și producerea de corzi altoi
Din acest an, compania Astra Asigurări poate asigura și pepiniere și producția de corzi altoi.
Agra Asigurări este parte a grupului Osterreichische Hagelversicherung fondat în 1947 în Viena ca fond mutual și acționează astăzi ca singur asigurator agricol în Austria în sectoarele agricole, pomicole, viticole, animale și pășuni.
Pe piața din România a intrat în anul 2012, la început adresându-se fermierilor din zona de vest a țării, iar din 2016 a început să se adreseze întregii țări. În momentul de față, acționează ca asigurator pe zona de cultura mare, viticultură și sere și solarii.