PodgoriiȘtiri

Alira – proiect de reconversie pe 20 de hectare.”2020 este un an pretențios climatic, dar foarte bun pentru vinurile roșii!”

Un an pretențios din punct de vedere climatic, extrem de secetos, cu recolte reduse și randament scăzut, dar care a dus la o concentrare de arome, taninuri și culoare, ce au îmbogățit la “un nivel minunat musturile” – descrie Marian Valentin Ivănescu, CEO Winero Crama – Alira, recolta 2020 a producătorului de vin dobrogean.

Într-un interviu acordat SUPERVINURI.RO, reprezentantul cramei Alira spune că, deși au fost diferențe față de anii anteriori, dată fiind normarea pe care crama o face anual, nu a resimțit o scădere atât de mare din punct de vedere al volumului. (Alira are, în medie, o producție normată la 6 tone / ha, prin procedeul de „tăiere în verde”, prin care se reglează cantitatea de struguri, eliminându-se surplusul de ciorchini. În acest fel, beneficiind mai mult de resurse, strugurii ajung să aibă o calitate superioară).

Calitativ, musturile vinurilor roșii arată “foarte-foarte bine”, spune Valentin Ivănescu,  iar echipa de aici se declară “entuziasmată în ceea ce privește vinurile viitoare”.  “Desigur, situația climatică a adus schimbări asupra momentului de recoltare, întrucât strugurii au evoluat într-un ritm accelerat”, precizează acesta.

Recoltarea începe la Aliman la sfârșitul lunii august și se încheie în octombrie. Alegerea momentului de cules depinde de soi, de factorii de climă, de maturarea strugurilor și, evident, de destinația lor – tipul vinului. Se fac, evident, o serie de măsurători și observații. Pentru că Alira cultivă doar struguri negri, culesul a început cu soiurile pentru vinul roze:  Merlot, Feteasca Neagră și foarte recent, Cabernet Sauvignon.

Așa cum spunea, însă, la început, reprezentantul Alira, factorii climatici, în special, seceta, au determinat această evoluție a soiurilor ce vor ajunge în sticle în vinuri roșii. Însă, chiar dacă strugurii se culeg mai devreme față de alți ani, Alira își păstrează această particularitate (pe care consumatorii vinurilor cramei dobrogene o cunosc deja) – recoltarea târzie, atunci când boabele de struguri ajung la maturitate, pentru ca vinurile să prezinte taninuri catifelate, rotunde, să nu fie agresive deloc

“Aș vrea să subliniez faptul că este un an excepțional pentru vinurile roșii, an care cred că va aduce rezultate notabile pentru România, atunci când acest vintage va ajunge la concursurile internaționale”, reiterează reprezentantul Alira.

Culesul strugurilor și sortarea boabelor se fac manual. Strugurii sunt culeși începând din partea inferioară a viei spre partea superioară și așezati în lădițe, la loc ferit de soare. Sunt alese, apoi, boabele sănătoase, fără imperfecțiuni. Transportul pentru zdrobire are loc în aceeași zi. După fermentația mustului în tancuri din inox, vinul se maturează în butoaie de stejar franțuzesc, între 4 și 14 luni, în funcție de gama în care va fi îmbuteliat.

Noutate: Alira va planta și alte soiuri

Din 2006, de când a cumpătrat teren la Aliman, Alira a plantat doar aceste trei soiuri aminite mai sus, astfel că  o noutate este că pe lângă soiurile cultivate, s-a început deja conversia unor parcele spre alte soiuri, ne-a spus reprezentantul cramei. Acest lucru care va duce la schimbari majore în ceea ce privește actuala împarțire a procentuală a plantației (80 ha, cultivate predominant cu Merlot, urmat de Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră).

“Avem în plan să facem acest proiect pe 20 ha de viță de vie, lucru posibil cu finanțare dedicată pentru astfel de proiecte, sub formă de granturi”, a precizat Valentin Ivănescu.  El a evitat să dea detalii, promițând că va dezvălui la momentul oportun despre ce soiuri este vorba. Alte investiții în tehnologie, pentru optimizarea proceselor și a calității lor sunt prevăzute în perioada următoare.

În 2020, Alira a lansat pe piață două vinuri noi – Alira Flamma Charme, un spumant realizat prin metoda charmat impreuna cu Casa de Vinuri Cotnari, pe care l-am prezentat la emisiunea Agrointeligența Show și un nou rose – Alira Aliento. “Ca de fiecare dată, spune Valentin Ivănescu, vinurile au fost apreciate, iar calitatea lor a fost recunoscută în numeroase concursuri naționale și internaționale. De exemplu, Alira Rose a fost cel mai bine bunctat vin rose – premiul Fijev – Vinarium 2020, dar și alte vinuri au fost recompensate cu medalii de aur la TELE Vinarium 2020. Lista aici 

Cramă-boutique Alira detine  80 ha, în Dobrogea, pe dealurile de pe malurile Dunării Vechi. Numele crameI reprezintă o îmbinare între denumirile localităților Aliman și Rasova unde se află viile Alira.