Afacere cu vinuri artizanale fondată de doi tineri întorși în țară după 7 ani de muncă în Italia
Vinurile artizanale, produse din plantații aflate în conversie ecologice, reprezintă afacerea pe care au mizat doi tineri întorși în țară după 7 ani de muncă în Italia. Pentru Ioana și Sebastian Jitariu, înființarea plantației și producția de vinuri Crama Jitar au dat sens revenirii lor la Botoșani, în comuna natală Frumușica, la nord de zona Cotnari.
Sebastian și Ioana Jitariu s-au întors în țară după 7 ani de Italia și au investit într-o plantație de vie și o cramă în Nordul Moldovei, pe drumul viei și al lui Ștefan cel Mare.
”Am lucrat 7 ani în domeniul viticol și în culturile bio, iar acum suntem în curs de autorizare a producției BIO, cultura fiind acreditată BIO. Crama noastră, Jitar, este una în care vinul este produs artizanal, alegem fiecare bobiță în parte, dăm jos bobițele înțelate de viespi și punem mult preț pe igienă. Dacă ai vase curate poți să faci un vin bun”, a declarat Sebastian Jitariu, citat de banulbotosanean.ro.
Cei doi tineri întorși în comuna Frumușica au plantat, în urmă cu 4 ani, un hectar cu Fetească albă, Fetească neagră, Pinot Gris și Sauvignon Blanc, iar pentru prepararea vinului folosesc butoaie de stejar și barice din inox. Crama Jitar are vinuri fresh și baricate. Totul este lucrat manual și atenția la calitate este cea mai importantă în procesul de obținere a vinului.
”Am o influență austriacă, din zona Tirolului, și m-am întors să demonstrez că se poate face calitate și la noi, că totul poate fi pus la punct și la noi”, a completat Sebastian Jitariu.
Pe viitor, Crama Jitar va încerca să atragă și turiști în colaborare cu alte crame din zona județelor Botoșani, Iași și Vaslui.