IMPORTANTȘtiriVinuri

Raport BOR: Cuvee de Jercălăi, cel mai nou vin obținut în Crama Via Domnului

Cuvee de Jercălăi

Cuvee de Jercălăi este un nou sortiment de vin, rezultatul unui cupaj din soiurile Cabernet sauvignon, Fetească neagră și Merlot, a fost obținut la Secția de vinificație Urlați, se arată într-un raport general privind activitățile Arhiepiscopiei în anul 2024, prezentat, sâmbătă – 25 ianuarie, de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor desfășurată la Palatul Patriarhiei.

”Un aspect deosebit de important pentru anul 2024 l-a constituit apariția unui nou sortiment de vin – Cuvee de Jercălăi, care este rezultatul unui cupaj din soiurile Cabernet sauvignon, Fetească neagră și Merlot. Acest sortiment a obținut medalia de aur la concursul International Wine Contest Bucharest IWCB – Ediția 2024”, relevă documentul.

Cooperativa Via Domnului: Cramă extinsă cu fonduri europene, cu finanțare din fonduri europene

La Secția de vinificație Urlați, s-a intensificat fluxul tehnologic de procesare a strugurilor și de obținere a vinului pe soiuri și pe sortimente din categoria de vinuri cu Denumire de Origine Controlată, vinuri cu Indicație geografică și vin liturgic, precum și distribuirea vinului către mănăstirile, parohiile din Arhiepiscopia Bucureștilor și alte eparhii care nu dețin suprafețe viticole.

Cantitatea totală de vin (diverse sortimente) livrată în anul 2024 a fost de 626.722 sticle, distribuția de vin crescând față de anii anteriori.

”Cea mai importantă lucrare realizată anul trecut a fost implementarea proiectului intitulat ‘Modernizare și extindere unitate de producție vinificație – lucrări de construcții, instalații și dotări, realizare ziduri de sprijin și organizare de șantier – oraș Urlați, Județul Prahova’, aprobat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și finanțat în cadrul Programului național de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023, cu o valoare totală de peste 28.500.000 lei (70% finanțare nerambursabilă oferită de APIA, 30% contribuția Cooperativei Agricole ‘Via Domnului’)”, se mai arată în raport.

Crama Via Domnului este localizată la Mănăstirea Jercălăi, în Centrul Viticol Urlați-Ceptura al Podgoriei Dealu Mare, județul Prahova, într-o regiune privilegiată din punct de vedere climatic și ecologic.

Conform site-ului oficial, suprafețele cu viță-de-vie se întind pe trei plaiuri, Chițorani, Jercălăi și Ceptura, unde se cultivă trei soiuri de struguri pentru vinurile roșii – Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon – și trei pentru vinuri albe – Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel. Din punctul de vedere al suprafeței, soiurile roșii ocupă cea mai mare parte.

„Am investit în vie, punând în valoare patrimoniul viticol, am investit în tehnologie, păstrând integral tradiția părinților de altădată și a oamenilor care au știut să facă vinuri de calitate, și, cel mai important lucru, am investit în oameni”, spune părintele protosinghel Petru Ungureanu, starețul Mănăstirii Jercălăi și consilier eparhial la Sectorului agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Suprafața viticolă totală este de 48,5 ha, repartizată pe trei plaiuri viticole: Chițorani – 12 ha; Jercălăi – 7,75 ha; Ceptura – 28,7 ha.

Claudiu Porumb – oenolog Crama Via Domnului

Claudiu Porumb, oenologul Cramei Via Domnului

De precizat că de circa doi ani, vinurile produse în cadrul cramei ce ține de Arhiepiscopia Bucureștilor beneficiază de aportul unuia dintre cei mai apreciați oenologi români – Claudiu Porumb. Acesta a fost artizanul vinului Pelin de Urlați la Crama Urlați, iar din 2023, după ce l-a cooptat pe Porumb în cadrul centrului vitivinicol, și Crama Via Domnului a început să producă vinuri pelin.

Astfel, acum doi ani a fost creat un produs unic la nivel național – Ierbar, Pelin de Jercălăi, o băutură pe bază de vin, aromatizată cu 33 de plante din flora spontană a regiunii Dealu Mare. Tot în 2023, a fost lansată pe piață și categoria de vin D.O.C. „Via Domnului” – Ediție Limitată, cu sortimentele Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc baricat, Chardonnay baricat, Merlot rozé, Fetească Neagră baricat, Cabernet Sauvignon baricat.