PodgoriiȘtiri

Recoltarea strugurilor noaptea, deja o tradiție în podgoria fondată de Aurelia Vișinescu

Recoltarea strugurilor noaptea, o practică recent introdusă în podgoria deținută de Aurelia Vișinescu în Dealu Mare, județul Buzău. De la cumpărarea combinelor de recoltat struguri, la Domeniile Săhăteni se mizează pe o recoltare de noapte a viei, când temperaturile sunt mai scăzute.

În Dealu Mare se pregătește recoltarea strugurilor din acest an. În câteva zile se va intra în vie la cules, iar una dintre primele podgorii unde se strâng strugurii este Aurelia Vișinescu – Domeniile Săhăteni. Proprietara afacerii spune că primul soi de viță de vie la care se face culesul la ei în podgorie este Pinot Gris, potrivit Șansanews.ro.

Domeniile Săhăteni din județul Buzău

Oenolog: Vom avea recolte duble la unele soiuri de struguri

Producția de struguri de vin din acest an va fi mai mare decât cea din 2022. Aurelia Vișinescu, oenolog și deținătoare a unei crame din comuna Săhăteni, cunoscută în industria vinului și ca „Doamna Fetească Neagră”, a anunțat că se așteaptă la producții duble față de anul 2022.

Specialista a precizat că recoltatul va începe într-o săptămână sau în maximum 10 zile. În ceea ce privește calitatea strugurilor, aceasta a anunțat că a fost un an cu condiții normale de coacere, în ciuda secetei și căldurilor din ultimii ani care au forțat fructele să intre mai repede în pârgă. La unele soiuri, se așteaptă producție dublă.

„Estimăm undeva la 7-8 tone la hectar pentru soiurile albe și 6-7 pentru soiurile negre. Anul trecut am avut și 3 tone la hectar, la Fetească Neagră, 3,5 tone la hectar la Chardonnay”, a spus Aurelia Vișinescu, la Focus Tv.

Pino Gris, primul soi de struguri care intră la recoltare în podgoria Aureliei Vișinescu

Recoltarea strugurilor noaptea are multe avantaje

Calitatea strugurilor este una foarte bună la toate soiurile, așa că producătorii de vin speră la producții deosebite. Până în acest moment, aceștia au constatat că vinurile albe și rose vor avea o calitate superioară celor de anul trecut.

Pentru a se conserva cel mai bine fructuozitatea și aromele primare din struguri, în podgoria administrată de Aurelia Vișinescu se recoltează strugurii noaptea, metodă practicată de aceasta de câțiva ani, de când s-a făcut tranziția de la culesul manual, la cel mecanizat.

Anul acesta, strugurii vor fi culeși după miezul nopții, când diferența de temperatură zi-noapte ajunge la 10-15 grade Celsius. Strugurii albi, care sunt cei mai sensibili la oxidare, din soiul Pinot Gris, vor da startul la recoltare.

Principalele avantaje ale recoltării strugurilor noaptea este că se conservă aroma, iar strugurii ajung mai reci la cramă.