PodgoriiȘtiri

Iurie Bivol cultivă struguri de masă în seră. Toată producția e vândută în Republica Moldova

Iurie Bivol - cultivator de struguri de masă în seră

Cultura de struguri de masă cultivați în seră este una profitabilă, spune Iurie Bivol, un viticultor care a investit în această afacere încă de acum patru ani și anul aceasta a reușit să pună pe piață prima producție.

La final de iulie și producția de struguri obținuți în seră este pe sfârșite.
În câteva zile ultimele lăzi vor fi livrate către rețelele de supermarketuri din capitală, punctele de realizare cu care producătorii au perfectat contracte. Iurie Bivol, director al Cooperativei de Întreprinzător FRUCTBIOIMPEX, are deja patru ani crește struguri de masă în spații protejate în satul Bardar din raionul Ialoveni. Viticultorul spune că la 11 iulie prima recoltă a ajuns pe rafturile din magazinele mari și că au rămas doar câteva zile până la ultima livrare.

„Am implementat tehnologia de cultivare în seră acum patru ani, din propria inițiativă. Cultiv soiuri Codreanca și Cardinal, strict pentru a asigura piața locală. Nu merg la export pentru că sunt destul de scumpi și i-am plantat pentru a substitui importul. Mi se pare bizar ca o țară agrară, care cultivă propriile fructe și legume să importe aceeași marfă de trei ori mai mult, decât exportă. Noi chiar și verdețurile care se cresc ușor le cumpărăm de la alții”, a declarat fermierul pentru publicația Agromedia.md.

Este primul an în care plantația de pe 3,5 ha de viță de vie în seră a intrat pe rod și primul în care cultivatorul spune că a livrat struguri cu „gust de struguri, nu de plastic”. De pe toată suprafața, fermierul care e în agricultură din 2009 a spus că va aduna cam 80 tone de struguri de masă.

Din plantație, kilogramul de struguri cultivați în spații protejate pleacă cu 50 de lei moldovenești (11,70 de lei românești), iar în mari la magazine se vinde cu 70 de lei moldovenești (16,38 de lei românești).

Iurie Bivol cultivă și struguri în câmp pe 44 de hectare, iar producția o folosește și pentru vin. Recoltarea pe aceste suprafețe va începe abia la jumătatea lunii august.

Struguri de masă cultivați în seră

Producătorii de struguri, probleme cu producția din cauza vremii

Prognozele lansate de specialiști anunță că anul acesta Republica Moldova va fi în criză de struguri de câmp și că în unele zone fermierii aproape că nu vor avea ce recolta.

„Situația reală e următoarea: plantațiile la gospodarii cei mai mari și mai grijulii sunt bine, iar viile de la micii producători sunt foarte afectate de boli. Mă uit la ei și îmi e milă. Au depus atâta muncă… Au omis termenii de prelucrare. Timpul a avut tot timpul impact asupra producătorilor, dar există tehnologii și instrumente de protecție. Anul acesta am folosit doze duble de produse fitosanitare, dar asta-i crucea noastră: sau pierdem recolta, sau investim în protecție. Și eu sunt tot mic producător, pentru că nu dețin suprafețe de peste 100 ha. De subsidii am beneficiat tot timpul, de când am înființat plantațiile, dar avem mari probleme la capitolul personal, mai ales agronomi și ingineri. Și cu brațele de muncă la fel. Încercăm să ne descurcăm și fără implicarea lor, dar nu prea reușim toate operațiunile. E foarte important să efectuăm la timp tăierea în verde și la vie, și la livadă”, a menționat Iurie Bivol, care este și membru al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă Ialoveni.

Acesta a mai adăugat că anii trecuți recolta din câmp deschis la 5 august era deja coaptă, iar în acest an procesul are loc mai târziu cu două săptămâni. Din cauza condițiilor climatice, mai mulți fermieri nu au putut să efectueze lucrările necesare la cultura viței de vie, motiv din care și experții se arată pesimiști.