Știri

Directorul APIA: Am plătit producătorilor români de vin un ajutor de criză de 19,1 milioane de euro

Sprijinul financiar aferent măsurii de distilare a vinului în situații de criză a fost achitat beneficiarilor, a anunțat joi, 29 octombrie, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea. Suma virată producătorilor de vin din România se ridică la 19,1 milioane de euro.

”Pentru aceasta măsură au fost depuse 24 de cereri, cu o valoare totală de 19,1 milioane euro. Suma a fost plătită în data de 14 octombrie”, a spus șeful APIA în cadrul video-conferinței “Afaceri în agricultură”, organizată de grupul ”Bursa” care a avut loc astăzi.

Primirea cererilor pentru sprijinul financiar privind măsura de distilare a vinului în situații de criză a demarat pe 8 septembrie.

Banii au putut fi ceruți de:
– orice persoană juridică sau formele asociative ale acestora, autorizată pentru distilarea produselor vinicole menționate în partea II din anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 și (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, denumite în continuare vin, și care obțin în urma distilării acestora un produs cu o concentrație alcoolică de minimum 92% din volum.

Valoarea avansului este de maximum 80% din valoarea corespunzătoare volumului estimat conform alin. (10) lit. d), din OMADR 240 / 2020, în condițiile constituirii unei garanții bancare de 100% din valoarea avansului solicitat.

Care au fost condițiile de eligibilitate

În vederea aprobării sprijinului financiar, solicitanții au trebuit să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:
a) distileria să fie localizată pe teritoriul României;
b) să dețină autorizație valabilă la data începerii procesului de distilare a vinului și să obțină în urma acestuia un produs cu o concentrație alcoolică de minimum 92% din volum.

Produsul rezultat în urma distilării vinului, pentru care se acordă sprijinul financiar va fi utilizat exclusiv în scopuri industriale, inclusiv în scopuri de dezinfectare sau farmaceutice, sau în scopuri energetice, astfel încât să se evite denaturarea concurenței.

Volumul minim: 10 hectolitri

Potrivit APIA, volumul minim de vin ce poate face obiectul cererii de plată este de 10 hl. ”Este eligibil pentru sprijin financiar în cadrul măsurii de distilare a vinului în situații de criză doar vinul produs pe teritoriul României. Sprijinul financiar se acordă pentru categoriile de vin cu denumire de origine controlată (DOC), indicație geografică (IG) și vin varietal”, mai precizează APIA.

Valoarea sprijinului: 4,63 de lei litru de vin DOC/IG și 3,65 lei/litru vin varietal

Valoarea sprijinului plătit distilatorului este stabilită la 4,63 lei/litru de vin cu denumire de origine controlată (DOC), indicație geografică (IG) și 3,65 lei/litru vin varietal, care va fi distilat.

Costurile eligibile pentru sprijin cuprind costul vinului, costul transportului vinului către distilerie și costul distilării vinului în cauză.

Plățile se finanțează integral din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în lei.