Zaibărul – pe cale de dispariție. Vinul lui Seibel se vinde azi ”în ilegalitate” cu 8 lei/litru!
Anul 2020 ar putea aduce una dintre ultimele producții de zaibăr, în ciuda faptului că seceta de anul acesta a adus producții bune și i-a dat acestuia o savoare aparte. Din nefericire, chiar dacă numai în urmă cu câțiva ani, zaibărul a devenit marcă înregistrată, oamenii au renunțat, treptat, să îl mai facă.
Seceta a afectat recoltele multor fermieri anul acesta, dar se pare că nu și recoltele celor care produc zaibăr, care au avut numai de câștigat în acest an. Fenomenul a fost explicat de un inginer agronom.
”Seceta a determinat acumularea în bob a zaharurilor, dar a fost un front de ploi care a dus la o mare cantitate de apă în struguri. La Băilești, după revoluție s-a plantat enorm. În momentul de față la Băilești din cele 604 ha, nu mai sunt la Băilești decât 80 ha”, a explicat Pârvulescu Florea, inginer agronom, potrivit stiri24h.ro.
Motivul principal pentru care producătorii locali au renunțat la zaibăr este solicitarea Comisiei Europene ca soiurile hibride să fie să fie înlocuite cu vie de viță nobilă. În plus, vânzarea acestor vinuri în străinătate este interzisă, zaibărul devenind marcă înregistrată la OSIM din anul 2009. Nu se vinde în magazine, doar la porțile fermierilor. Un litru de vin costă mai puțin de opt lei, dar prețul urmează să mai crească după recolta din această toamnă.
Acum mai bine de un secol, Albert Seibel, un viticultor francez, a plantat în sudul României o viță ce îi purta numele. A venit aici atras de terenurile nisipoase ale Olteniei. Denumirea „zaibăr” ar fi venit de la țăranii români, nevorbitori de limba franceză, care i-au spus „zaibăr” vinului scos din vița lui Seibel.
Vinul oltenilor a devenit celebru în întreaga țară datorită personajului Nea Mărin, jucat de Amza Pellea.