Povestea vinului românesc premiat cu MAREA MEDALIE DE AUR la Concours Mondial Bruxelles! A intrat în TOP 20 REVELAȚII MONDIALE!
Când auzi că un vin românesc este premiat cu Mare Medalie de Aur la unul din cele mai prestigioase concursuri de vin din lume – Concours Mondial de Bruxelles 2020 – și mai mult decât atât, este în Top 20 Revelații, la nivel mondial, ca român parcă simți aceeași emoție și mândrie pe care le resimțeam, pe vremuri, când sportivii români erau medaliați la competiții sportive de anvergură. Vorbim, atenție, despre un concurs unde au fost înscrise nu mai puțin de 8.500 de vinuri de la 46 de producători din lume!
Sauvignon Blanc Reserva Familiei 2009 – Crama Gîrboiu a stat alături de vinuri de la case cu greutate din marile țări producătoare de vin, iar câteva exemple sunt Schenk, Cuvée Noémie 2016 – Franța, PH-CH, Champagne Rare Millésime 2006 – Franța, La Vialla, Occhio di Pernice Riserva 2012 – Italia, Bodegas Corral, Don Jacobo Gran Reserva 2008 – Spania.
Livia Gîrboiu, Excecutive Manager al Cramei Gîrboiu, a detaliat pentru SUPERVINURI.RO care este povestea acestui vin care a ajuns să fie apreciat printre cele mai bune din lume.
“În, primul rând, noi avem un beci creat special pentru vinurile care prezintă potențial de învechire (începând cu anii 2007, 2008, 2009), provenind din struguri din loturi selectate, care se regăsesc în această gamă Rezerva Familiei – Vinuri de colecție. Aici este temperatură controlată, de 12 – 14 grade Celsius, o temperatură constantă pe timpul anului. Apoi, anul 2009, a fost un an excelent pentru viticultură, iar pentru învechire, am ales tot ce a fost mai bun în acel an. Calitatea strugurilor de Sauvignon Blanc a fost una foarte bună. Dar subliniez, condițiile de păstrare sunt foarte importante și încă noi credem că, și mai departe, acest vin va evolua frumos”, a spus Livia Gîrboiu. Crama Gîrboiu le oferă și consumatorilor pasionați posibilitatea de a păstra aici vinuri care prezintă potențial de învechire, ne-a precizat Livia Gîrboiu.
“Un Sauvignon Blanc de Cotești care câștigă Marea Medalie de Aur și un loc bine meritat în topul Revelațiilor la nivel mondial. O mândrie pentru familia și echipa noastră și o dovadă că terroir-ul Vrâncean este de excepție” – Constantin Gîrboiu, Fondator Crama Gîrboiu
Iată și procedeul de vinficație, descris în detaliu, pe site-ul cramei: “Loturi mici de struguri sunt desciorchinați și presați cu atenție, ușor, mustul ravac fiind ulterior deburbat în mod natural. Presarea gravitațională este imperativă în acest stadiu pentru păstrarea caracterului fructat. Mustul, mai apoi, este supus procesului de fermentare sub actiunea drojdiilor selectionate, în cisterne de inox cu temperatură controlată. În acest punct, vinul se odihnește pe un depozit fin de drojdii până în luna ianuarie, pentru a adăuga complexitate și structură. Clarificarea se face în mod natural cu clei de pește și îmbutelierea într-un mediu perfect steril. Sticlele sunt sigilate cu ceara pentru a împiedica transferul de oxigen.”
Evaluare anuală pentru vinurile cu potențial
Livia Gîrboiu ne-a povestit că, pentru vinurile vechi, păstrate în beci, în fiecare an, se face degustare și evaluare la cramă și se apreciază inclusiv ce vinuri vor fi trimise în concursuri. “Am crezut în acest vin sinceră să fiu, de aceea l-am selectat pentru a-l trimite în concurs. Ne așteptam la o medalie, dar faptul că a ajuns în Top Revelații la nivel mondial este ceva extraordinar pentru noi. Specialiști renumiți din lumea vinului, Master of Wine, au spus că nu se așteptau ca acest Sauvignon Blanc să fie din România, ducându-se mai degrabă cu gândul la Franța. Mari medalii de aur au mai luat vinurile românești la concursuri internaționale, dar nu știu de un alt vin românesc care să fi fost între primele 20 Revelații”, a mai precizat Livia Gîrboiu.
Iată cum este descris acest Sauvignon Blanc “longeviv”, în fișa tehnică: “Sec, 14,1% vol alc. Impresionează prin arome primare de agrișe, pepene galben, grepfruit rox, piersică albă și fructul pasiunii completat de note specifice maturării în sticlă, precum coaja confiată de portocala și magiun de piersici. Corpolent, cu o aciditate susținută, alcool bine integrat și un post gust persistent și complex aromatic.”
Din cele 300 de sticle, numai 100 vor fi puse la vânzare prin licitație
Pentru că familia Gîrboiu este încrezătoare în potențialul învechirii lui în continuare, mare parte din această ediție limitată de Sauvignon Blanc de numai 300 de sticle, va fi păstrată în beci, însă 100 de sticle vor fi puse și în vânzare. “Există un formular pe site-ul cramei, în acest sens, și vinul se va vinde probabil prin licitație”, ne-a spus Livia Gîrboiu, dar încă nu a fost stabilit prețul. “Noi vrem să păstrăm în continuare vinul pentru că vrem să vedem cum va evolua în anii viitori. Dar vom vinde 100 de sticle pentru că ar fi păcat ca oamenii cunsocători, pasionați, să nu îl știe, să nu vadă cum este acest vin. ”
La aceeași competiție de anul acesta, desfășurată între 4-6 septembrie la Brno, Cehia, Crama Gîrboiu a mai fost medaliată cu aur pentru Bacanta Sauvignon Blanc Fumee 2018 și Constantin Rezerva Familiei 2016 – Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră.
Și crama Purcari din Republica Moldova a avut un vin pe lista revelațiilor Concours Mondial de Bruxelles – Vinohora, Fetească Neagră & Montepulciano 2019.
Un articol despre medaliile obținute de cramele din România, care trimite și la lista tuturor medaliatelor din concurs, citiți aici.