Degustare-eveniment la Crama Apogeum: 5 vinuri și o experiență oenoturistică aparte
Să poposești într-o frumoasă zi de toamnă la impresionantul conac fost al Principelui Nicolae și restaurat de Virgil Mândru, actual proprietar, să te bucuri de o degustare în aer liber, admirând frumusețea peisajului cu viile încă înverzite, care ți se întind în față, este o experiență extraordinară – crama Apogeum este un loc despre care vă pot spune că poate concura cu alte locuri din lume celebre pentru turism oenologic.
A fost unul dintre punctele de oprire ale excursiei organizate de Elf Tours and Travel, sâmbătă, 5 septembrie, companie de turism care organizează, periodic și într-un mod profesionist și atractiv, incursiuni la crame din România.
Conacul este loc cu istorie, aparținând, pe vremuri, fratelui regelui Carol al II-lea, principele Nicolae, care s-a stabilit aici cu Ioana Dolette (dezmoștenit ulterior din cauza stilului său de viață și a acestei relații), distrusă pe vremea comunismului, și readus în patrimoniul public la viață cu o incredibilă răbdare și atenție la detalii de Virgil Mândru. Este remarcabil prin arhitectură și prin prețiozitatea obiectelor de epocă, de la mobilier, la candelabre, tablouri și decoruri, cu o imensă sală (fostă) de bal, folosită azi pentru degustări, camere destinate cazării și apartamentul regal. Aici se află crama unică în România cu amfore de ceramică în care se vinifică “vinul-eveniment” cu același nume, Apogeum, crama cu baricuri, frumoasa grădină și terasa amenajată cu cuptor zidit și vedere către vii.
Apogeum este totodată și spațiul destinat proiectului Valahorum, ce reunește trei crame sub umbrela sa: Apogeum, Mierla Albă și Mennini.
Început de toamnă cu Summer Wine – două vinuri proaspete, din gama nouă, lansată în vară
Revenind la degustarea la Apogeum, deși am mai fost de două ori la cramă, dar pe un timp mai puțin favorabil, poate frumusețea toamnei și a vinurilor degustate în tihnă – au făcut ca aceasta să fie una dintre cele mai frumoase experiențe de la cramele din România. Și degustarea am numit-o tot una “eveniment”, după vinul iconic, al cramei, pentru că a fost foarte bine organizată, cu informații valoroase despre cramă și note despre vinuri, într-o atmosferă elgantă, dar foarte agreabilă și prietenoasă. După vizitarea locurilor, am fost invitați pe terasă, unde în acordurile melodiei Summer Wine – ne așteptau câte 5 pahare frumos aliniate de persoană, în care aveam să degustăm cele 5 vinuri, prezentate de noul somelier de aici, Cristi Szekely, însoțite de platouri de gustări. Și au fost următoarele:
Valahorum, Summer Wine alb Fetească albă și Chardonnay, demisec. Un vin creat pentru zile de vară, ușor, proaspăt vivace, îmbuteliat sub pernă de dixid de carbon – ceea ce îi aduce un plus de perlaj. După părerea mea personală este unul dintre albele cele mai reușite ale verii pe palierul său – foarte prietenos, cu arome florale, soc, fructe albe, precum perele – de băut și stat la povești, la picnic sau seara. Se poate asocia cu o serie de preparate ușoare – aperitive, brânzeturi, salate, pește, pui. 12, 5% vol. alc. Temperatură de servire: 7-8 grade Celsius. Se găsește în Horeca și la magazinele specializate, online și offline, cu preț de la 53 lei.
Valahorum, Summer Wine Rose – Fetească Neagră și Busuioacă, demisec. La fel ca și anteriorul, și acesta a fost îmbuteliat sub pernă de dioxid de carbon, iar aromele celor două soiuri se întrepătrund foarte bine. Deși are un conținut ridicat de alcool pentru un rose – 14%, este un vin lejer și el, cu note de trandafiri, frăguțe, echilibrat, post gust plăcut. Poate fi asociat la aperitive, salate, pește, brânzeturi neapărat bine răcit la 7-8 grade Celsius. Disponibil în Horeca și la magazinele specializate, online și offline, cu preț de la 53 lei.
Moșia Tohani, Principele Radu, Chardonnay baricat 2018 (anul I), sec. Un Chardonnay extraordinar, un vin gastronomic, învechit 5 luni la baric, apoi, 6 luni la sticlă. Culoare galben strălucitor și un adevărat spectacol de arome: vine la nas cu note preganante, florale de câmp, salcâm, tei și gust complex cu note de tei, arome vanilate, miere – baricul îi conferă eleganță și onctuozitate. Rămâne pe post gust intens. Brânzeturile maturate, de consistență mai moale, îi potențează și mai bine aromele. 14,3 % vol.alc. Temeratură de servire 8-10 grade Celsius. Se găsește în Horeca și la magazinele specializate, online și offline, cu preț de la 62 de lei.
Moșia Tohani, Principele Radu, Merlot 2015 (anul VI), sec. Rubiniu intens, arome de fructe roșii și piper roșu, fructe roșii – vișine coapte bine, mure coapte. Se simte catifelat în gust, cu aceleași arome de fructe roșii, vanilat. Taninuri fine. 14, 7% vol.alc. Temperatură de servire: 16 grade. Necesită decantare în jur de 2 ore. De asociat cu preparate /grătare de vită și porc, însoțite și de sosuri cu ciuperci. Disponibil în Horeca și magazinele specializate online și offline, de la preț aproximativ de 80 lei.
Vinul-eveniment al cramei: Apogeum Fetească Neagră 2016 (anul VI), sec
Și iată-ne ajunși și la vinul iconic Apogeum, Feteasca Neagră, vinificată în amforele de ceramică despre care spuneam mai sus, după care merge în baricuri doi ani și mai stă cam un an în sticlă. Un vin elegant, prețios, l-aș numi, cu buchet de prune uscate, note vanilate, condimentate. Gust bogat, gemos, prune uscate, fructe negre, vișine coapte, note condimentate și ciocolată neagră. Corp extraordinar, tanini bine integrați. Post gust persistent, cu note de ciocolată și piper. De asociat culinar cu vită pregătită rare și medium rare, rață la cuptor, brânzeturi maturate și deserturi cu ciocolată amară. Necesită decantare 2 ore. 14,8% vol.alc. Temperatură de servire: 15 – 17 Celsius. Disponibil în horeca și magazine specializate, preț în jur de 200 lei.
Un vin în ediție limitată, disponibil într-o cutie specială, și ea eveniment, cu o fotografie interioară a amforelor în care se vinifică, multiplu medaliat la concursuri prestigioase din lume. Este încununarea muncii de-o viață a lui Virgil Mândru, proprietarul cramei, despre care acesta spune: “Este un vin dedicat poporului român, geniului său ascuns și un pic – recunosc – încăpățânării mele”.
Crama Apogeum se află în Dealu Mare, Gura Vadului, Prahova.