Mesajul unui viticulor afectat de secetă pentru ministrul Adrian Oros!
Val de nemulțumire în rândul viticultorilor români. O mare parte dintre ei se confruntă cu probleme legate de secetă, toți au probleme cu vânzările în contextul în care numai terasele funcționează, iar evenimentele mari s-au anulat. Unul dintre proprietarii de podgorie puternic afectați de lipsa precipitațiilor din acest an este Vasile Frâncu, cel la care comisia județeană de evaluare a stabilit un procent de calamitate de 80% pentru producția de struguri.
Vasile Frâncu, un viticultor din județul Constanța, ne-a trimis la adresa redacției un e-mail în care a transpus, în numele viticultorilor din Dobrogea, toate nemulțumirile acestora legate de modul în care actuala conducere Ministerul Agriculturii gestionează măsurile compensatorii legate atât de secetă, cât și de criza COVID-19, care a afectat puternic sectorul viticol. Acesta spune că viticultorii dobrogeni alături de alți viticultori din țară sunt gata să intre în grevă fiscală, acțiune care cu siguranță va aduce prejudicii la bugetul de stat întrucât industria vinului aduce un venit consistent la buget, din TVA.
”Îi promitem domnului ministru Nechita Adrian Oros că nu îi vom da pace fie și după ce nu va mai deține acest portofoliu. Și viticultorii din alte regiuni se vor alătura demersurilor noastre. Unii chiar sugerează să declarăm grevă fiscală întrucât industria vinului aduce cel mai consistent venit la buget, din TVA, și deține cea mai mare pondere în exportul de produse agro-alimentare cu valoare adăugată mare”, susține Vasile Frâncu, viticultor din județul Constanța.
Excluderea viticultorilor de la despăgubirile de secetă înseamnă discriminare
Vasile Frâncu spune că în cazul în care viticultorii vor fi excluși de la plata despăgubirilor pentru secetă, aceștia nu vor sta cu mâinile în sân ci vor ataca în instanță respectivul act normativ, iar dacă nu se va rezolva nimic se vor adresa și Comisiei Europene, și chiar și Curții de Justiție a Uniunii Europene.
”Dacă MADR va promulga orice fel de act normativ ce discriminează viticultura, respectivul act normativ va fi imediat atacat în contencios administrativ pentru a fi anulat. În paralel cu atacarea în contencios, noi, viticultorii afectați grav de secetă, ne vom adresa și Comisiei Europene solicitându-i să ia masuri împotriva României. Iar, dacă Comisia Europeană nu ia măsuri sancționatorii pentru adoptarea de către Guvernul României de acte normative cu efect discriminatoriu între persoane fizice și/sau juridice, adică nu va soluționa solicitarea noastră în termenul la care este obligată, vom avea deschisă calea către un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a dezvăluit viticultorul.
Viticultorul dobrogean îl acuză pe ministrul Adrian Oros că minte
Vasile Frâncu susține că până la acest moment au ieșit deja la iveală două dintre minciunile ministrului Agriculturii Adrian Oros.
”Domnul ministru Oros a ieșit în conferință de presă pe 4 august anunțând că va extinde acordarea de despăgubiri pentru daunele produse de secetă, incluzând în rândul celor ce vor fi despăgubiți și viile si pomii. Mai să-l credem, mai ales că în urmă cu o săptămână, aflându-se în vizită de lucru la Cluj anunța ca Ordonanța de Urgență pentru acordarea despăgubirilor este gata și ca are toate avizele, urmând să fie prezentată în prima ședință de guvern (…). În declarațiile domnului Oros nici el nu crede. OUG-ul cu care MADR a mers în ședința de guvern a fost respins întrucât nu avea avizele necesare. Minciuna servita de domnul ministru Oros în declarația de presă din 4 august a fost astfel devoalată. În loc să meargă în ședinta de guvern a plecat la Tulcea, în vizită ordinară de lucru. De asemenea, a fost devoalată și cealaltă miciună a domnului ministru Oros, cum că se vor acorda despăgubiri și pentru vii li pomi. Textul OUG respinsă nu conține nici o referire cu privire la despăgubirea viticultorilor și pomicultorilor afectați de secetă”, arată victicultorul Vasile Frâncu.
Astăzi, începând cu ora 14:00, reprezentanții sectorului vitivinicol vor merge la sediul MADR, pentru a sta de vorbă cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, iar pe agenda discuțiilor se pare că se află și situația podgoriilor puternic afectate de secetă, în special a celor din zona Dobrogea.