Știri

Se cere instituirea sărbătorii Ziua Viticultorului și Vinificatorului din Republica Moldova

Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova, Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociația Somelier și Asociația Dezvoltare a Turismului propun instituirea sărbătorii profesionale Ziua Viticultorului și Vinificatorului din Republica Moldova, care să fie sărbătorită în a doua duminică a lunii noiembrie.

Într-o conferință de presă la IPN, Sergiu Manea, președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova, a declarat că propunerea vine în contextul promovării în Republica Moldova a Zilei Mondiale a Turismului Vitivinicol, pentru a celebra specialiștii din domeniul respectiv, având în vedere că în ultimii ani nu a fost sărbătorită Ziua Vinului, dar și luând în considerare importanța industriei vitivinicole în economia națională, ținând cont de rolul și responsabilitatea specialiștilor care activează în domeniul respectiv, potrivit radiochisinau.md. 

Potrivit datelor Oficiului National al Viei și Vinului, în primele 9 luni ale anului curent, companiile vinicole din Moldova a câștigat un număr record – peste 1.000 de medalii la concursurile internaționale. Talentul și eforturile vinificatorilor trebuie să fie susținute. Cu cât vin mai mulți turiști în Republica Moldova, cu atât crește mai repede exportul de vinuri în țările de unde sunt turiștii. Sergiu Manea a mai spus că pandemia a afectat industria vitivinicolă globală, dar și pe cea din Moldova în parte, din cauza constrângerilor logistice din cauza carantinei, reducerii cererii pe piețele tradiționale și amânării sau anulării acțiunilor de promovare a vinului. Viticultura moldovenească a început, încet-încet, să iasă din criza sistemică provocată de mai multe interdicții de export.

Ana Grecihina, coordonator la Asociația Somelier din Republica Moldova, a spus că vinurile din Moldova sunt de înaltă calitate, iar asta înseamnă că în spate stă o muncă enormă a numeroși oameni. De aceea, Asociația Somelier consideră necesar să fie aprobată Ziua Viticultorului și Vinificatorului din Republica Moldova, zi în care s-ar putea face cunoștință mai de aproape cu vinificatorii și să fie manifestat respectul pentru ei. Ea mai spune că Asociația e gata să vină cu propunerea de instituirea a Zilei Naționale a Somelierilor, care să fie sărbătorită atunci când este marcată Ziua Internațională a Somelierilor, la începutul verii.

Viorel Miron, președinte al Asociației Dezvoltare a Turismului, a declarat că datorită vinificatorilor pot fi organizate trasee tematice, care valorifică patrimoniul turistic natural, cultural și istoric din localități. Acest proces oferă o identitate consistentă a destinațiilor turistice din Republica Moldova. De aceea, susținerea vinificatorilor este absolut necesară.