Fără categoriePodgoriiȘtiri

Greșeala viticultorilor care ar putea duce la scăderea producției – tăierea lăstarilor

Foto: gradina.acasa.ro

Ploile abundente și căldura din ultima perioadă au stimulat creșterea viței de vie. Din această cauză, viticultorii sunt tentați să taie lăstarii care au depășit sârma de susținere, însă specialiștii atrag atenția că este un moment periculos pentru această acțiune.

Viticultorul Marin Lupu din Breaza, județul Buzău, îi sfătuieşte pe agricultori să mai aştepte cel puţin două săptămâni deoarece tăierea lăstarilor poate duce la o producție scăzută.

”Lăstarii au crescut foarte viguros, din cauza ploilor. Urmează o lucrare de retezat lăstarii care, la ora asta, deşi se vede că ar trebui intrat şi făcută această operaţiune, este prea din timp să o facem pentru că încă este într-o creştere abundentă”, a declarat Marin Lupu pentru adevarul.ro.

Intervenția asupra lăstarilor poate duce în următoarea perioadă la o înfrunzire abundentă care ar favoriza apariția bolilor la vița de vie.

”Dacă tăiem lăstarii, o să pornească o sumedenie de copili de la fiecare frunză şi, o lună de zile de acum încolo, se îndeseşte butucul, creşte masa foliară, nu mai pătrunde aerul, nu mai pătrunde soarele, nu mai pătrund substanţele şi problema e mai gravă cu bolile”, a explicat viticultorul.

Marin Lupu spune că deși viticultorii sunt tentați să facă această tăiere, ar fi o mare greșeală care ar culmina cu sufocarea strugurilor și nedezvoltarea lor.

”Retezatul este foarte devreme pentru că, la apa care este în pământ şi căldura care forţează creşeterea încă două, trei săptămâni, o să crească abundent. Ea dacă e stimulată să crească, nu se mai duce în sus, ci pornesc de sub frunze ochii din care trebuie să plece alţi lăstari”, a spus viticultorul buzoian.

Potrivit acestuia, retezatul lăstarilor se face când încep strugurii să ajungă la maturitatea de creştere. Altfel, ciorchinii vor fi sufocaţi în interiorul butucului de abundenţa de lăstari şi vegetaţie, iar coacerea va fi întârziată.