PodgoriiȘtiri

Cooperativă pentru vinuri locale: cinci membri, 90 ha de viță-de-vie, un eveniment de promovare

Foto: agrepres.ro

Prima cooperativă agricolă în domeniul viticulturii din județul Sălaj a fost înființată de cinci viticultori. Aceștia şi-au adus laolaltă priceperea de podgoreni şi dragul de dealurile blânde de acasă şi au înfiinţat ”Cooperativa Cramele Ulm”.

”Cooperativa Cramele Ulm a fost înfiinţată recent, dar are deja o istorie în spate, deoarece noi de la începuturi ne-am dat seama că singuri nu avem nicio şansă să concurăm cu cei mari de pe piaţa vinurilor şi, din această cauză, ţinând cont de faptul că Sălajul a fost o zonă uitată pe harta viticultorilor, am zis că trebuie să ne asociem, să ne adunăm forţele şi să facem o promovare pentru produsele noastre. A fost primul pas şi mă bucur că suntem aici, astăzi, circa 60 de persoane care am înţeles mesajul. Mesajul este de a ne uni, de a ne aduna forţele şi de a face o promovare pentru ceea ce este frumos şi bun în zona noastră. Vorbesc de turism micro-regional, vorbesc de un domeniu al viticulturii – avem aproximativ 90 de hectare suprafeţe plantate cu viţă de vie şi medalii luate la concursuri. Prezenţa noastră între cei mari ne arată că avem în rezervă în noi şi merită ca ea să fie dezvoltată mai departe”, a declarat Attila Szoboszlai, reprezentant al unuia din asociaţi.

Duminică – 11 iulie a fost organizat un eveniment de promovare a Cooperativei “Cramele Ulm” , la Camăr, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Cei aproximativ 60 de invitaţi au putut vizita podgoria unuia dintre asociaţi, au degustat mai multe soiuri de vin produse de viticultorii asociaţi şi au participat la un adevărat “curs intensiv” privind modul de producere şi proprietăţile vinului, în cadrul unor prelegeri susţinute de Balazs Attila, de la Cooperativa “Cramele ULM” şi oenologul Dorin Popa, profesor la Universitatea din Oradea.

Dorin Popa le-a împărtăşit invitaţilor şi câteva dintre “secretele” legate de vinuri. Aşa cum susţine specialistul, vinul roze, apreciat în ultima perioadă de tineri, nu se face cadou, decât în cazul în care va fi băut cu cei cărora îl duci în dar, vinul roşu mai vechi de doi ani nu se toarnă în pahare din sticlă, ci se pune mai întâi într-un decantor, pentru a elimina din substanţele volatile acumulate sub dop, iar la restaurant nu trebuie acceptată o sticlă de vin care nu este răcită corespunzător.

Dorin Popa a subliniat şi el importanţa asocierii pentru promovarea vinurilor, dând exemple din alte ţări, precum Italia, unde producătorii din unele regiuni au avut succes în comercializarea produselor numai prin asociere.

”Dacă există practic o comunitate, există şi mai multă forţă financiară. Pune fiecare câte un bănuţ şi se poate construi o imagine mult mai valoroasă şi mai penetrantă decât unul singur. În această lume globalizată, forţa vine din forţa grupului, forţa comunităţii. Şi valoare vine de acolo. Fiţi împreună, fără separatisme. Comunităţile sunt cele care pot fi câştigătoare. Ajutaţi-vă unii pe alţii. Ăsta e mesajul meu”, a concluzionat specialistul în vinuri.