Știri

Viticultorii, nemulțumiți de cuantumul subvenției APIA pentru recoltarea înainte de coacere

Sprijinul acordat din fonduri europene pentru recoltarea strugurilor înainte de coacere – o mare nemulțumire. Nu măsura în sine, cât sumele ce ar urma să se achite viticultorilor care accesează noua schemă lansată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

În județul Vrancea unde sunt înregistrate aproape 20.000 de exploatații vicicole, până astăzi –  23 iunie, nu era depusă nicio cerere în cadrul campaniei pentru noul sprijin. Viticultorii mai au la dispoziție timpul rămas până pe 25 iunie pentru a se înscrie în schema de sprijin pentru recoltarea strugurilor înainte de coacere. Subvențiile acordate sunt în cuantum de:
– 5.840 lei/ha pentru plantația producătoare de struguri destinați obținerii de vinuri cu denumire de origine controlată;
– 5.548 lei/ha pentru plantația producătoare de struguri destinați obținerii de vinuri cu indicație geografică;
– 4.906 lei/ ha pentru plantația producătoare de struguri destinați obținerii de vinuri varietale.

Banii sunt puțini, spun viticultorii mici, care și-au făcut un calcul și au constatat că subvenția nu le acoperă nici măcar cheltuielile anuale de întreținere a plantației de viță-de-vie.

„Este o mare tâmpenie măsura asta. Cum să dau jos de pe butuci 12-13 tone de struguri, pe care pot să iau la toamnă 12.000-13.000 de lei. Recoltarea înseamnă iarăşi o muncă la fel ca la cules, iar lucrările la vie, stropitul şi alte munci agricole tot trebuie să le fac, pentru că o vie o exploatezi pe termen lung, nu numai un an şi odată intrată boala în ea nu se mai vindecă. Pentru producătorii de stuguri nu reprezintă nici un avantaj”, a declarat pentru Adevarul.ro Valentin Copaci, viticultor din Vrancea, care lucrează nouă hectare de vie.

În România costurile cu întreţinerea unui hectar de vie sunt estimate la peste 10.000 de lei, prin urmare se pune problema cine este cel care poate să-şi permită luxul ca după ce a cheltuit această sumă să se aleagă, de fapt, cu o pagubă în buzunar.

”Statul trebuia să-mi dea 15.000 de lei pe hectar dacă îl interesa soarta mea, astfel încât să-mi rămână şi mie un mic profit, după ce am cheltuit cu lucrările 12.000 de lei pe hectar. Este o măsură disperată, prin care se vrea moartea plantaţiilor româneşti, încurajându-se pătrunderea pe piaţa noastră a vinurilor ieftine din Spania şi Italia”, potrivit lui Toader Manole, oenolog şi producător viticol.

Măsura de sprijin pentru recoltarea strugurilor înainte de coacere se adresează exploatațiilor viticole cu cel mult 50 de hectare de viță-de-vie.