PodgoriiȘtiri

Cum ne adaptăm strategiile de combatere a rezistenței în condițiile limitării soluțiilor de protecție disponibile pe piața europeană? Episodul 1

În campania viticolă din anul 2021, aflată în plină desfășurare, compania Syngenta își propune un demers educațional unic în industrie, dedicat viticultorilor. În decursul a 5 episoade video animate, vor fi prezentate recomandările pentru a adapta strategiile de combatere a rezistenței în condițiile limitării soluțiilor de protecție disponibile pe piața europeană în combaterea manei viței de vie (Plasmopara viticola).

În Uniunea Europeană, peste 120 de substanțe active cu acțiune fungicidă sunt utilizate în viticultură pentru combaterea diferiților agenți patogeni pe durata ciclului de dezvoltare. Conform estimărilor interne Syngenta, peste 30 de milioane de hectare cu viță de vie sunt tratate cu fungicide, adică număr total de hectare cultivate înmulțit cu numărul de tratamente efectuate.

Din aceste tratamente, un procent de 30-50% sunt tratamente fitosanitare cu produse împotriva manei viței de vie. Numărul din ce în ce mai limitat de tratamente va duce, însă, la un deficit de tehnologie în sectorul viticol.

Mai mult, din cauza condițiilor climatice, presiunea de boli și dăunători este în creștere. În acest context, tot mai mulți producători caută să-și adapteze strategiile de combatere cu ajutorul produselor disponibile pe piață, pentru a limita apariția rezistenței la produsele fitosanitare. Rezistența la fungicide este influențată de biologia agentului patogen, acțiunea fungicidelor și de modul de utilizare a produsului.

Există, însă, un comitet ce stabilește regulile pentru managementul anti-rezistență a fungicidelor folosite în întreaga industrie. Comitetul FRAC (Fungicide Resistance Action Committee, www.frac.info) realizează monitorizări ale apariției rezistenței anual, în diferite țări, pe baza cărora își reînnoiește recomandările. Și în România se monitorizează apariția fenomenului de rezistență pentru diferite clase sau grupe de substanțe active cu acțiune fungicidă.

Comitetul FRAC definește sensibilitatea agenților patogeni și oferă recomandări adecvate anti-rezistență. De exemplu, în cazul fungicidelor mono-site este necesară aplicarea acestora în amestec cu substanțe partenere caracterizate printr-un mecanism diferit de acțiune, luând în considerare un număr limitat de tratamente pe an.

Rămâneți aproape pentru episodul următor!