ȘtiriVinuri

O sticlă de vin care s-a maturat în spațiu, pusă în vânzare pentru 1 milion de dolari

Foto: Space Cargo Unlimited

O sticlă de vin care a petrecut 14 luni în spaţiu a fost pusă în vânzare pentru 1 milion de dolari. Este vorba despre o sticlă de vin care aparține domeniului Chateau Petrus, situat în regiunea franceză Bordeaux, din recolta anului 2000, care a călătorit în spaţiu la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), și care acum a fost pusă în vânzare de casa de licitaţii Christie’s, ai cărei specialişti au estimat-o la aproximativ 1 milion de dolari.

Dacă preţul estimat va fi atins, atunci aceasta va deveni cea mai scumpă sticlă de vin din lume, după ce recordul actual, pentru o sticlă standard de vin (75 cl), a fost stabilit în octombrie 2018 în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s la New York de o sticlă Romanee-Conti din recolta anului 1945, care a fost vândută cu 558.000 de dolari.

Suma obţinută din vânzare va fi utilizată pentru a finanţa cercetări agricole şi viitoare misiuni spaţiale.

Sticla de vin Chateau Petrus a făcut parte dintr-un lot de 12 sticle trimise la bordul ISS în noiembrie 2019, la iniţiativa unui start-up european, Space Cargo Unlimited (SCU). După 14 luni de maturare pe orbita Terrei, preţioasele sticle de vin au revenit pe Terra în ianuarie 2021.

Testele realizate ulterior de Institutul de ştiinţe ale viţei-de-vie şi ale vinului (ISVV) din cadrul Universităţii Bordeaux au arătat că Chateau Petrus este în continuare „un vin foarte bun” după sejurul său petrecut în spaţiu, scrie g4media.ro. 

La finalul unei sesiuni de „degustare în orb”, anumite diferenţe au fost totuşi constatate între versiunea „celestă” şi cea terestră, iar ele au constat în principal în culoare, dar şi, uneori, în nuanţe ale mirosului şi gustului.

Casa Christie’s precizează că nu va organiza o licitaţie publică, ci o vânzare privată, ceea ce înseamnă că preţul tranzacţiei şi identitatea cumpărătorului vor rămâne confidenţiale, cu excepţia situaţiei în care cumpărătorul va alege să le facă publice.

Chateau Petrus face parte din gama vinurilor Pomerol şi este considerat unul dintre cele mai reputate vinuri din lume. Domeniul Chateau Petrus este situat în perimetrul celebrelor podgorii din regiunea franceză Bordeaux.

O sticlă clasică de Chateau Petrus din anul 2000, considerat un sortiment de lux, se vinde în prezent cu aproximativ 4.500 de euro (circa 5.400 de dolari).