Fără categorieȘtiri

Muzeu al vinului în Vrancea. Proiectul de 4,5 milioane de euro – finanțat de Uniunea Europeană

Foto: m.adevarul.ro

Cea mai importantă zonă viticolă a țării va avea un muzeu al vinului! Consiliul Județean Vrancea dorește să transforme până în 2022, fosta clădire a Tribunalului Vrancea, din Focșani, într-un veritabil muzeu al vinului, unde vizitatorii vor fi invitați la degustări, potrivit adevărul.ro.

Fosta clădire a Tribunalului Vrancea, transferată la Consiliul Judeţean, este reabilitată în cadrul unui proiect cu fonduri europene. Amenajarea muzeului costă circa 4,5 milioane de euro și ar putea fi gata în 2022. Astfel, se va realiza la Focșani un Muzeu al Vinului.

Vrancea deține cea mai mare suprafață cultivată cu viță de vie din țară, dar și cei mai mulți oameni care lucrează în domeniu. Suprafaţa viticolă a ţării este de aproximativ 180.000 de hectare, iar în Vrancea sunt cultivate 22.000 de hectare cu viţă-de-vie nobilă, ceea ce înseamnă mai mult de 13% din suprafaţa viticolă a ţării. Circa 80.000 de vrânceni au ocupații în acest sector.

Clădirea fostului Tribunal va trebui refăcută deoarece a fost încadrată în gradul I seismic, cu grave probleme de structură. Sunt vizate ample lucrări de reparaţii structurale, lucrări de consolidare și intervenţii la şarpantă prin înlocuirea elementelor structurale degradate.

Cu acest prilej vor fi refăcute și elementele decorative ale faţadelor prin operaţiuni de curăţire, reîntregire, consolidare şi aplicarea de tratamente de protecţie şi conservare. Vor fi eliminate elementele structurale realizate în mod neprofesionist şi se vor asigura echipamentele tehnologice/dotările necesare pentru funcţionarea clădirii.

Valoarea proiectului este de 21,4 milioane de lei (aproximativ 4,5 milioane de euro), iar cofinanţarea eligibilă a beneficiarului depăşeşte cu puţin 400.000 de lei.

Execuția va fi realizată de mai mujlte firme, care au la dispoziție 30 de luni pentru a duce lucrarea la final. Acestea sunt: Asocierea PIF&LMS Company SRL, SC NS Consart’ 96 SRL, SC Dedal Bahamat SRL, SC SPA Inovations SRL.

Clădirea de după restaurare va avea alt aer și va reveni Muzeului Vrancea. Aici ar urma să se desfăşoare activităţi culturale locale, regionale şi internaţionale şi va iniţializa şi desfăşura proiecte şi programe culturale în domeniul educaţiei permanente şi a culturii tradiţionale, după cum au declarat oficiali din Consiliul Judeţean Vrancea.

“Stadiul lucrărilor a ajuns la 30%, prin urmare ne încadrăm în timp. Avem o problemă pe care o vom rezolva printr-o şedinţă a Consiliului Judeţean, în sensul că atunci când s-a făcut predarea-primirea între Ministerul Justiţiei, care a deţinut clădirea şi Consiliul Judeţean s-a uitat să se transfere şi garajele. În aceste garaje va fi amplasă centrala termică a clădirii”, a spus Cătălin Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Muzeul Vinului va fi amplasat la demisolul imobilului. Astfel, se propune ca circuitul de vizitare să cuprindă descrierea activităţilor privind lucrul la vie, culesul strugurilor, procesarea lor şi până la depozitarea şi păstrarea vinului.

Totodată, spaţiile de expunere ar urma să aibă instrumente şi instalaţii specifice, din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre.

Un spațiu deosebit va fi rezervat pentru medaliile şi diplomele câştigate de vinurile din Vrancea la saloanele interne şi internaţionale, iar circuitul de vizitare se va încheia cu o sală de degustări, unde oamenii vor primi informaţii despre producătorii de vin din Vrancea.

Despre imobil se știe că a fost construit între anii 1909 şi 1912 la iniţiativa prefectului din acea perioadă, P. Panaitescu și a fost inaugurat pe 12 aprilie 1912.

Până în anul 2011 clădirea a găzduit atât Tribunalul Vrancea, cât şi Judecătoria Focşani. Cele două instituţii au fost mutate, întrucât clădirea a fost încadrată în gradul I de risc seismic, IAR imobilul a intrat în patrimoniul Consiliului Judeţean Vrancea.