CrameIMPORTANTȘtiri

Măsurile excepționale pentru producătorii de vin – prelungite de Comisia Europeană până pe 15 octombrie 2021

Comisia Europeană a adoptat extinderea măsurilor excepționale de sprijinire a sectorului vitivinicol cu ​​un an, făcând aceste măsuri aplicabile până la 15 octombrie 2021 și retroactiv începând cu 16 octombrie 2020. Greu afectați de crizei Covid-19, producătorii de vin au avut de suferit după închiderea restaurantelor și barurilor din întreaga UE, restricțiile de sărbători, precum și schimbările rapide ale cererii. Tarifele SUA pentru vinul UE au contribuit, de asemenea, la dificultățile cu care se confruntă piața, limitând exporturile către SUA, în contextul litigiului Boeing / Airbus OMC.

Adoptate în 2020, măsurile menite să ajute producătorii vizează maximizarea utilizării bugetului disponibil în cadrul programelor naționale de sprijin pentru vin.

Decizia Comisiei Europene adoptată astăzi, joi – 28 ianuarie, prelungește următoarele măsuri excepționale:

  • Ajutor pentru distilarea și stocarea în situații de criză, precum plăți în avans: aceste măsuri permit scoaterea vinului de pe piața UE, limitând impactul negativ asupra prețurilor și îmbunătățind fluxul de numerar al operatorilor. Statele membre pot oferi plăți în avans cu până la 100% din costuri, permițându-le producătorilor să utilizeze pe deplin fondurile programului național de sprijin și să reducă mai rapid presiunea din piață.
  • Contribuție mai mare a Uniunii Europene: contribuția Uniunii Europene pentru toate măsurile programelor naționale de sprijin în sectorul vitivinicol poate ajunge la 70%, o creștere de 20%. Acest lucru va continua să ofere ajutor financiar beneficiarilor.
  • Flexibilitate sporită în cadrul programelor de sprijinire a pieței: aceasta include, de exemplu, o flexibilitate sporită a instrumentelor de control al potențialului de producție, așa-numitul instrument de recoltare ecologică și posibilitatea statelor membre de a-și adapta programele de sprijinire a vinului și a beneficiarilor de a-și ajusta operațiunile la nevoie.