Fără categorie

Cum încearcă Franța să-l convingă pe Biden să ridice suprataxa aplicată vinurilor franțuzești

Metoda inedită prin care Franța încearcă să-l convingă pe noul președinte american Joe Biden să ridice suprataxa aplicată vinurilor franțuzești! Marie-Guite Dufay, preşedinta Departamentului Bourgogne-Franche-Comté, una dintre cele mai importante regiuni viticole din Franţa, i-a oferit săptămâna aceasta noului preşedinte american Joe Biden două sticle cu vin de Burgundia în speranţa că astfel îl va convinge să ridice suprataxa aplicată vinurilor şi băuturilor spirtoase franţuzeşti.

Sticlele de vin de Burgundia, una cu vin Côte de Beaune şi o alta cu vin alb provenit din soiul de viţă de vie Chardonnay, au fost însoțite și de o scrisoare, în care președinta regiunii viticole din Franța, Marie-Guite Dufay, îi cere lui Biden să ridice „taxele Trump”, care îi „penalizează” pe viticultorii din regiune.

”Vinurile din Burgundia şi din Jura, prima regiune viticolă a Franţei, suportă din octombrie 2019 o taxă de 25% din valoarea lor comercială când ajung pe teritoriul american. Această măsură îi pune în dificultate pe viticultorii de pe teritoriul meu. SUA sunt prima piaţă de desfacere a vinurilor de Burgundia, iar deficitul este deja estimat la peste 33 de milioane de euro”, a subliniat ea în scrisoare, potrivit g4media.ro. 

De asemenea, preşedinta departamentului Bourgogne-Franche-Comté l-a invitat pe Joe Biden să participe la următoarea licitaţie de vinuri Hospices de Beaune, una din cele mai vechi licitaţii de vinuri cu scop caritabil din lume care are loc în mod tradiţional în a treia duminică din noiembrie.

Din toamna anului 2019, administraţia americană suprataxează vinurile franţuzeşti în cadrul unui vechi litigiu cu UE privind ajutorul public acordat Airbus şi Boeing. O nouă parte de taxe vamale a intrat în vigoare la 12 ianuarie, crescând numărul de tipuri de vinuri vizate (şampania fiind în continuare scutită) şi incluzând şi coniacurile.