Fără categorieȘtiriVinuri

Daniel Buda, europarlamentar: Piața globală de vinuri se confruntă cu o scădere de 15 – 30%

Sprijin pentru viticultori cerut la Bruxelles de un europarlamentar român! Anul care tocmai s-a încheiat nu a fost deloc un an ușor pentru sectorul viticol. Viticultorii români s-au confruntat cu mai multe probleme precum consumul redus, stocurile mari, prețurile mici, probleme legate de depozitare, transport, desfacere. În acest context, europarlamentarul român Daniel Buda a cerut la Bruxelles instrumente suficiente și ușor de accesat pentru dezvoltarea durabilă a sectorului viticol.

”Coronavirusul a afectat puternic industria vinului: Recolta de struguri din 2020, cea mai modestă din ultimul deceniu! Recolta de struguri a anului 2020 este estimată la 150 – 200 mii tone, mărimea recoltei fiind la nivelul anului vitivinicol 2010-2011. Pandemia generată de Covid-19, dar și seceta severă, înghețul de primăvară, temperaturile joase din luna mai și grindina reprezintă factori care au generat pierderea a circa 30-50% din cantitatea de struguri. Piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de aproximativ 15 – 30%, iar în primele luni ale anului, exportul de vin a înregistrat pierderi în volum de 5,5 milioane de litri (6,5%). Mai mult, piața vinului vrac este cea mai afectată și a înregistrat scăderi cu 11% în volum și 16% în valoare. Consumatorii trebuie să aibă în vedere că în spatele unei sticle de vin stă o industrie întreagă: viticultorii care au crescut strugurii, oamenii care lucrează la producție, vinificatorii, oamenii din laborator, industria sticlei și multe altele. Odată cu pandemia de COVID-19, sectorul deja fragil a avut și mai mult de suferit, comercializarea sau distribuția produselor fiind deficitare. Sectorul vitivinicol românesc s-a confruntat cu o serie de greutăți, precum consumul redus, stocurile mari, prețurile mici, probleme legate de depozitare, transport, desfacere”, a arătat Daniel Buda într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Ținând cont de toate aceste probleme cu care s-au confruntat viticultorii, europarlamentarul român Daniel Buda a solicitat Comisiei Europene să asigure dezvoltarea durabilă a acestui sector prin instrumente suficiente și ușor de accesat. ”Astfel, pentru a atenua consecințele crizei la nivelul acestui sector, Comisia Europeană a lansat un pachet suplimentar de măsuri excepționale de derogare de la unele acte normative aplicabile în spațiul comunitar, cu scopul de a susține sectorul vitivinicol. Deoarece e important ca la nivel european să se stabilească strategii reziliente pentru a răspunde principalelor provocări și să se ia din timp măsurile necesare pentru a asigura durabilitatea sectorului, am solicitat Comisiei Europene, printr-o întrebare scrisă, să asigure dezvoltarea durabilă a acestui sector prin instrumente suficiente și ușor de accesat. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi”.