ȘtiriVinuri

Vinuri Revelion 2021. Ce vin se recomandă pentru bucatele de la masa de Anul Nou

Sfaturile unui oenolog privind cele mai potrivite vinuri pentru masa de Revelion! Cristian Tudor, oenolog la Domeniul Aristiței, din comuna Valea Călugărească, județul Prahova, a făcut câteva recomandări de vinuri care se potrivesc perfect cu preparate care nu lipsesc sub nicio formă de pe masa de Anul Nou.

Vinuri Revelion 2021. Ce vin merge la sarmale

Oenologul Cristian Tudor a dezvăluit faptul că la nelipsitele sarmale s-ar potrivi un o Fetească Neagră.

”La sarmale, aș recomanda Feteasca Neagră și de ce spun asta, pentru că Feteasca Neagră este un soi aromat, cu arome de fruct uscat, confiat, prună uscată, curmală și aroma este destul de intensă și trebuie să echilibrăm celălalt aliment în care avem o multitudine de alimente și nu neapărat că ar trebui să facem o asociere în adevăratul sens al cuvântului între preparat și vin, ideea este de echilibru între cele două și să urmărim întotdeauna să-l realizăm atunci când ne alegem un vin știind felul principal, sau ce avem la masă, astfel încât vinul să vină lângă acel aliment, lângă acea mâncare și să se echilibreze în primul rând, aromatic și gustativ”, a declarat Cristian Tudor, oenolog la Domeniul Aristiței, din comuna Valea Călugărească, pentru emisiunea Viața Satului.

Vinuri Revelion 2021. Ce vin merge la cozonac

În ceea ce privește cozonacul, oenologul a spus că poate fi însoțit de un Cabernet sau un vin dulce. ”La cozonac ar merge foarte bine un Cabernet, chiar și baricat. De asemenea, se potrivește și un vin dulce”.

Vinuri Revelion 2021. Ce vin merge la salata de boeuf

Cristian Tudor a dat câteva indicații și pentru masa de Revelion și a dezvăluit ce fel de vin este indicat să bem atunci când servim friptura de curcan sau salata de boeuf.

”La preparatul din curcan, fiind catalogat la mâncăruri din carne albă, ar merge un vin rose. Sunt și unii consumatori cărora nu le priește consumul de vin roșu și din acest motiv am indicat în acest caz un vin rose, care ar echilibra aromele. La salata de boeuf, un vin alb ușor aromat, un Sauvignon Blanc, o Tămâioasă, dar cel mult demiseci”, a spus acesta.

Vinuri Revelion 2021. Ce vin servim la desert

La desert, cine nu bea vin spumant, poate alege o Tămâioasă Românească sau un vin rose ca Busuioaca de Bohotin, este o recomandare ce vine din partea oenologului Valentin Tuchilă: ”Lângă o tămâioasă, să fie miezul de nucă, miezul de migdale, nota de dulce dată de tort trebuie echilibrată cu un vin cât mai sec”.

În final, oenologul de la Domeniul Aristiței a subliniat faptul că recomandările făcute de el sunt unele generale, atât în ceea ce privește masa de Crăciun, cât și cea de Revelion.

”Legat de asocierea vin – aliment, am recomandat aici în linii mari ce ar merge. Bineînțeles că fiecare consumator are un vin preferat, o mâncare preferată și de aceea am evitat să spun că o anume Fetească Neagră sau un anume rose ar merge pe un anumit tip de mâncare”, a conchis acesta.