PodgoriiȘtiri

Podgorii abandonate în Republica Moldova. Ministerul Agriculturii: ”Apar plantații noi, moderne”

Abandonul podgoriilor, un fenomen prezent în Republica Moldova. Potrivit Ministerului Agriculturii de la Chișinău, majoritatea plantaţiilor abandonate sunt în raioanele din centrul ţării, unde potrivit statisticii există cele mai mari podgorii din Republica Moldova, transmite Știri.md.

Caz concret: în apropierea comunei Stăuceni din municipiul Chişinău, este în paragină o podgorie de aproape 300 de hectare. Din 2016, plantaţia de viţă de vie este gestionată de Întreprinderea de Stat “Staţiunea didactico-experimentală” din Stăuceni.

Directorul instituţiei, Maxim Ciudin, a refuzat să explice jurnaliștilor motivul pentru care podgoria a fost abandonată. El ne-a îndemnat să-i expediem o solicitare în scris, la care deocamdată nu a dat răspuns.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că întreprinderea este în insolvenţă: ”Această staţiune a început să activeze, însă rezultatele erau destul de slabe, şi a acumulat pierderi enorme. S-au luat hotărâri probabil să nu mai facă cheltuieli, datorii suplimentare şi practic plantaţiile multianuale nu au fost îngrijite.”

30.000 de hectare de vie abandonată

Şi nu e singura podgorie lăsată în paragină în Republica Moldova. Potrivit datelor oficiale, din cele 126.000 de hectare de viţă de vie din Moldova, aproape 30.000 de hectare sunt abandonate. Motivele sunt diverse, spun experţi: lipsa profitului, proprietari în vârstă sau proprietari fără resurse financiare.

”Principalul este interesul economic”

Cei de la Ministerul Agriculturii spun că o altă cauză este şi concurenţa: ”În orice activitate de business, principalul este interesul economic. Apar plantaţii mai moderne, cu o productivitate mai înaltă care asigură recuperarea cheltuielilor”.

Directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Cristina Frolov, spune că se lucrează la înregistrarea producătorilor de struguri în Registrul Viti-vinicol al Republicii Moldova: ”Deja am reuşit să înregistrăm aproximativ 40 la sută din toate suprafeţele. Principalul scop al registrului vitivinicol este anume asigurarea trasabilităţii, asigurarea unor reguli de joc concrete şi egale pentru toată lumea şi de ce nu, creşterea încrederii consumatorului final, faţă de produsul nostru”.

Ministerului Agriculturii de la Chișinău arată că din cauza secetei, anul acesta fermierii moldoveni au obţinut cea mai mică recoltă de struguri din ultimii 10 ani.