Fără categoriePodgoriiȘtiri

Subvenția APIA de 500 de euro pe hectarul de viță de vie – aprobată de Comisia Europeană!

Sprijin aprobat de la Bruxelles pentru producătorii români şi care trebuie plătit de urgenţă ca ajutor de stat, până cel târziu pe 31 decembrie, în cuantum de 500 de euro la hectar. Comisia Europeană a aprobat vineri, 20 noiembrie, un sprijin total de 14,1 milioane de euro, o mare parte din bani fiind alocați pentru  sprijinirea producătorilor de vin, potrivit unui comunicat remis SUPERVINURI.RO.

Comisia Europeană (CE) a aprobat o schemă românească în valoare de 12,4 milioane de euro, adică 59,5 milioane de lei, pentru sprijinirea producătorilor de vin afectați de pandemia de coronavirus.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar privind ajutoarele de stat. Sprijinul public se va acorda sub formă de subvenții directe, în cuantum de 500 de euro, conform unui proiect de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Agriculturii.

Schema este menită să răspundă nevoilor de lichidități ale viticultorilor în cauză și să garanteze că aceștia își pot continua activitățile și își pot păstra locurile de muncă în timpul pandemiei și după aceasta.

Potrivit informării, se preconizează că peste 1.000 de producători vor beneficia de această schemă. Comisia a constatat că schema românească este în conformitate cu condițiile prevăzute în cadrul temporar. În special, ajutorul (i) nu va depăși 100.000 de euro per beneficiar care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole; și (ii) se acordă cel târziu până la 31 decembrie 2020.

Totodată, Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE (Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene) și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar.