IMPORTANTSoluții BASFȘtiri

Scala, un nou fungicid pentru combaterea putregaiului cenușiu

Botrytis cinerea la vița de vie

BASF continuă să fie alături de viticultorii români cu soluții și tehnologii menite să protejeze sănătatea viței de vie și îi ajute să obțină o recoltă bună de struguri sănătoși, de calitatea dorită. Pentru anul următor, reprezentanții BASF au anunțat lansarea pe piață a unui nou produs, un super-fungicid pentru combaterea putregaiului cenușiu, Botrytis cinerea.

Prezentarea produsului Scala a fost făcută în premieră la Marea Finală a Concursului ”Povești cu Vinuri Românești”, eveniment ce a avut loc pe 28 octombrie la Sinaia.

”Începând cu anul 2021 vom avea în portofoliu produsul Scala, un produs nou, pe care noi îl vom aduce practic din sezonul 2021 și nu doar pentru vița de vie. Puteți observa o serie întreagă de culturi, arbuști fructiferi, pomi, legume și bineînțeles vița de vie. Este un produs care are ca substanță activă pirimetanilul, este o suspensie concentrată practic, se aplică în doză de 2 litri la hectar și cu o perioadă de pauză de 28 de zile”, a spus în cadrul evenimentului Robert-Ionuț Băicoianu, director de vânzări pentru culturi horticole în cadrul BASF Agro.

Modul de acțiune a fungicidului Scala determină o acoperire foarte bună creând un halou protector.

”Ce este important pentru acest produs este modul lui de acțiune pentru că este un produs de contact și determină o acoperire foarte bună a frunzelor, a strugurilor, a noilor creșteri. O activitate transaminală ce-i permite pătrunderea dintr-o parte în cealaltă a frunzei și foarte importantă este modalitatea aceasta sub formă gazoasă de a acționa pentru că noi mai avem un produs care are această calitate în portofoliu. Are posibilitatea de a acoperi toate formațiunile, ciorchinele, frunzele, lăstarii, pe măsură ce cresc formează un halou și sunt protejați împotriva putregaiului cenușiu”, a mai specificat oficialul BASF.

O acțiune importantă a produsului Scala este împotriva putregaiului cenușiu sau științific Botrytisul, care produce lacaza, o enzime, care determină oxidarea compușilor fenolici din must.

”Foarte important este faptul că așa cum știți, Botrytisul poate determina pierderi de producție până la 70-80% sau chiar am văzut situații în care 100% din producție a fost compromisă. El determină apariția lacazei care la rândul ei compromite practic viitorul vin determinând o serie întreagă de modificări ale gustului, culorii, aromelor. Noi dorim ca pentru anul 2021 dumneavoastră să puteți folosi ambele produse marca BASF atât Scala cât și Cantus datorită faptului că menținem ideea de a fi prezent unul dintre produsele respective în plantă, în momentul în care are loc infecția și aceasta se poate realiza într-unul dintre cele 3 momente importante: la căderea capișonului, la momentul compactării ciorchinelui și înainte de pârgă, atunci când putem pierde o parte din zahăr, din arome și așa mai departe”, a mai menționat reprezentantul BASF Agro.

Fungicidul Scala are recomandarea să fie utilizat în mod preventiv. ”Recomandăm aplicarea produsului Scala preventiv, fie în prima parte la căderea capișoanelor și până la compactarea ciorchinilor, în așa fel încât produsul să intre în interior și să asigure protecție, iar în a doua parte să aplicăm Cantus pentru o bună protecție până la recoltat”, spun specialiștii BASF Agro România.