Concurs de vinuriIMPORTANTȘtiriVinuri

Poveşti cu vinuri româneşti 2020. Marii câștigători ai concursului BASF: Crama Viișoara, Alira și Crama Dan Corbuț

Câștigătorii concursului „Poveşti cu vinuri româneşti” organizat de BASF! Vinurile Chardonnay, 2019, sec, Crama Viișoara (categoria vinuri albe), Fetească Neagră, 2019, sec, Crama Alira (categoria vinuri rose) și Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon, 2017, sec, Crama Dan Corbuț (categoria vinuri roșii) au fost marile câștigătoare ale concursului „Poveşti cu vinuri româneşti”, ajuns anul acesta la a cincea ediție și organizat de BASF. Competiția premiază și susține în fiecare an producătorii care au suprafața cultivată cu viță de vie mai mică de 100 de hectare.

„Poveşti cu vinuri româneşti” este singurul concurs desfășurat la nivel național, dedicat viticultorilor cu suprafețe cultivate sub 100 de hectare, din regiunile Moldova, Muntenia, Transilvania, Oltenia, Dobrogea și Banat.

27 de finaliști aleși din peste 130 de crame și 340 de probe din vin înscrise în concurs în cadrul etapelor regionale

Concursul național ”Povești cu vinuri românești” s-a desfășurat și anul acesta în 3 faze regionale, organizate în funcție de marile regiuni viticole ale țării, urmate de marea finală națională. În cadrul fiecărei faze regionale, membrii comisiei de jurizare, degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) au desemnat câte 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri roșii, albe și roze). În finala națională desfășurată în luna octombrie, s-au calificat 27 de probe de vinuri, din totalul de 340, câte au fost înscrise anul acesta.

Selecția vinurilor finaliste a urmărit trei criterii, cu sisteme de punctare diferite – cel vizual (limpiditate și aspect), cel olfactiv (care măsoară tipicitatea, intensitatea și calitatea aromei) și cel de gust (care este și cel mai important și măsoară intensitatea, tipicitatea, persistența gustativă și calitatea), completate de o evaluare globală.

Juriul format din degustători experţi, membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), a ales câte un campion național pentru fiecare categorie de vin: alb, roșu și roze

Asociația Degustătorilor Autorizați din România – din care fac parte membrii juriului care a desemnat câștigătorii din acest an – este recunoscută ca organizație profesională reprezentativă în analiza senzorială a vinurilor și băuturilor alcoolice din România. ADAR reunește 138 de specialiști din domeniul viti-vinicol din toată țara și selectează permanent cei mai buni degustători autorizați pentru participarea în comisiile de jurizare ale concursurilor de profil. Încă din 2016, ADAR a colaborat cu BASF în efortul organizării concursului ”Povești cu vinuri românești”, asigurând o evaluare obiectivă a calității vinurilor înscrise în concurs și o perspectivă corectă asupra potențialului de dezvoltare a afacerii.

Comisia de jurizare a concursului ”Povești cu vinuri românești” utilizează normele sistemului internațional de evaluare, stabilite de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIVV), norme folosite la toate concursurile internaționale de profil.

„Am venit întotdeauna în întâmpinarea acestui concurs, cred foarte mult în el, deoarece compania BASF a făcut ceva mai mult decât un simplu concurs. Pe lângă aprecierea profesionistă a vinurilor de către jurați, compania BASF a sprijinit, de fapt, producătorul român prin premiile pe care le-a oferit, prin comunicarea pe care a făcut-o, prin încrederea pe care a acordat-o ulterior vinurilor care au câștigat. Recomand ca în fiecare an să se transmită probe la acest concurs” declară Gabriel Lăcureanu, oenolog și membru ADAR și al comisiei de jurizare a concursului “Povești cu vinuri românești”.

Premii în valoare totală de 84.900 lei şi promovare pentru câştigători

Planificată inițial pentru luna mai, faza națională a avut loc în luna octombrie, cu respectarea tuturor normelor de siguranță și distanțare pentru reprezentanții juriului și pentru participanți. Fiecare câștigător va primi câte un premiu la alegere, constând într-un echipament de stropit sau produse BASF în valoare de 28 300 lei. Alte premii oferite de partenerii BASF în concurs (Agri Ionica, COMAGRIMPEX B&B, Agra Asigurări și Loredo) constau în echipamente și servicii necesare sectorului viti-vinicol, de la barrique-uri la dopuri și filtre specializate.

Pe lângă evaluarea profesionistă a vinurilor participante în concurs, BASF dorește să contribuie la promovarea acestor vinificatori pasionați. Din acest motiv, în paralel cu concursul de vinuri, compania a organizat anul acesta și un concurs de etichete ale vinurilor finaliste. Publicul a putut vota, pe pagina de Facebook BASF Agricultural Solutions, eticheta preferată. Cu un total de 4.324 de voturi, concursul a fost câștigat de eticheta vinului Pandora Crama Cotești, care a adunat 926 voturi.

”Viticultorii de pretutindeni s-au confruntat în această perioadă cu nenumărate dificultăți. Sincopele apărute uneori în aprovizionarea cu inputuri sau închiderea sectorului HORECA, ce a afectat în mod dramatic vânzările de vin, sunt doar câteva dintre acestea”, explică Mario Tomsic, Country Manager Agricultural Solutions BASF România. ”Vinul românesc a crescut în topul preferințelor românilor, iar prin acest concurs, care face o selecție extrem de riguroasă și de profesionistă, BASF dorește să susțină în fiecare an producătorii locali și să încurajeze consumul de vin românesc. Ne bucurăm să vedem, de la an la an, vinuri tot mai bune și mai complexe, demonstrând investițiile continue care s-au făcut în acest sector în ultimii ani și profesionalismul producătorilor de vin”.

Conform Eurostat, România este a cincea țară din Uniunea Europeană din punctul de vedere al suprafeței cultivate cu viță de vie, deținând 5,7% din totalul de 3,2 milioane de hectare (după Spania, Franța, Italia și Portugalia). România este singura țară din rândul marilor producători care aproape și-a dublat producția de struguri în ultimii 5 ani (conform OIV). 28% din totalul suprafeței cultivate cu viță de vie este dedicată producției vinurilor de calitate (plantații DOC / denumire de origine controlată și IG / indicație geografică). Din punct de vedere al producției de vin, România se află pe locul 6 în UE și pe locul 13 în lume.