Podgorii

Crama Jurchiș, afacerea de familie cu vin bio care pleacă la export în cinci țări

Crama Jurchiș, o afacere de familie cu vin bio! Vlad Jurchiș, un tânăr de 29 de ani, din județul Satu-Mare, de meserie contabil, dar și cântăreț, se ocupă de afacerea cu vin a familiei, care a luat ființă în urmă cu 32 de ani, dintr-o pasiune a tatălui său. Au început cu 12 ari de vie, iar acum, pe dealurile întinse ale Beltiugului, aceştia au cinci hectare. Ceea ce deosebește crama Jurchiș de alte crame este faptul că aici se produce doar vin bio, fără chimicale și care nu suferă niciun fel de intervenție în procesul lui natural.

”Povestea Cramei Jurchiş a început ca un hobby, în urmă cu 32 ani, în anul 1987, când tatăl meu Vasile Jurchiş, având meseria de inginer silvic, a fost repartizat în comuna Beltiug, comună şvăbească recunoscută ca importantă zonă viticolă. Conform tradiţiei, aici fiecare familie deţinea o plantaţie de vie şi o cramă tradiţională unde erau păstrate vinurile produse din viile de pe dealurile din apropiere. Anii au trecut şi dintr-un hobby al tatălui meu, de la 12 ari de vie am ajuns la o suprafaţă de 5 hectare cultivată cu viţă-de-vie nobilă, o adevărată afacere de familie. Fiind o afacere de familie, de mici copii atât eu, cât şi fratele meu Bogdan, alături de părinţii noştri, am muncit la vie şi apoi mai târziu şi la producţia vinului”, a spus Vlad Jurchiș.

De pe podgoria familiei Jurchiș de pe dealurile Beltiugului se culeg anual în jur de 30.000 de tone de struguri

Tânărul susține că nu este o muncă ușoară întrucât via necesită atenţie încă din luna februarie, și până toamna, când este culeasă, iar apoi munca se mută în cramă. De pe cele cinci hectare de vie reuşesc să producă circa 30 de tone de struguri.

”Este destul de greu să întreţii o plantaţie de viţă-de-vie nobilă, necesită multă muncă şi atenţie din partea viticultorului, de fapt  munca în vie începe undeva prin luna februarie, în funcţie de vreme, şi se termină după culesul strugurilor, prin luna octombrie, după care începe munca în cramă cu prelucrarea strugurilor şi producerea de vinuri, fiecare soi în parte. În general, munca noastră la cramă începe după terminarea programului la serviciu şi se termină la miezul nopţii”, a dezvăluit tânărul, potrivit adevarul.ro. 

Crama Jurchiș produce circa 20.000 de litri de vin bio în fiecare an

Odată recoltaţi, strugurii sunt transportaţi la cramă unde începe desciorchinarea, presarea şi introducerea mustului în butoaie, unde are loc procesul de fermentare. Crama Jurchiş produce anual circa 20.000 de litri de vin.

”După procesul de fermentare vinul se limpezeşte, prinde contur şi este lăsat să ajungă la maturitatea necesară pentru atingerea potenţialului maxim, acest lucru se face in special la vinurile roşi”, a explicat Vlad Jurchiş.

Familia Jurchiş produce doar vin bio, iar pentru a se asigura de calitatea net superioară, producătorii au grijă ca vinul să fie depozitat în cele mai bune condiţii.

”Noi am reuşit să ne deosebim de restul producătorilor prin vinul bio, de calitate superioară pe care îl producem. Este aşa cum l-au dat natura şi Dumnezeu. Mai apoi avem grijă că acesta să fie păstrat în cele mai bune condiţii în tancuri de inox şi în butoaie de stejar. Acestea ajută la maturarea vinului roşu, îl conturează şi îi oferă un buchet variat şi bine echilibrat”, a mai spus Vlad Jurchiș.

Vinurile Jurchiș merg la export în cinci țări 

La Crama Jurchiş se găsesc o varietate de sortimente începând de la vinuri albe seci şi demiseci, Riesling de Rhin, Fetească Regală, precum și Traminer, Muscat Ottonel şi Chardonnay, vinuri rose demiseci din Pinot Noir şi Fetească Neagră, vinuri roşii demi seci Merlot, Fetească Neagră si Cabernet Sauvignon. Vinurile cramei au primit aprecieri la cel mai înalt nivel, fiind premiate pe plan local, judeţean dar şi naţional.

De altfel, vinurile produse de familia Jurchiş sunt distribuite, în momentul de faţă, în alte ţări precum Anglia, Ungaria, Dubai, Austria şi Germania.