Fără categorieȘtiri

Andreea Popîrdă a obținut o bursă UNESCO pentru studiul vinului la Universitatea din Burgundia

Andreea Popîrdă, doctorandă a Facultății de Horticultură, secția Viticultură și Oenologie – USAMV „Ion Ionescu de la Brad”, Iași, a obținut recent bursa UNESCO la catedra „Cultura și tradițiile vinului” de la Universitatea din Burgundia. Aceasta îi dă posibilitatea să studieze aspecte legate de vin și vinuri din toată lumea în laboratorul PAM Procédés Alimentaires et Microbiologiques, dotat cu aparatură de ultimă generație. Bursa este în valoare de 5.000 de euro, iar stagiul de cercetare, sub îndrumarea profesorului Régis Gougeon, va dura 5 luni. Această perioadă o va ajuta să-și însușească o parte din documentarea necesară pentru întocmirea tezei de doctorat, a spus Andreea Popîrdă pentru SUPERVINURI.RO.

Catedra UNESCO „Cultura și tradițiile vinului” a fost creată în octombrie 2006 în cadrul Universității din Burgundia (cu sediul în Dijon). O catedră UNESCO este constituită dintr-o rețea internațională de parteneri: instituții de învățământ superior și de cercetare, instituții publice și private, care propun un proiect comun legat de o problematică ce poate susține programele prioritare UNESCO pentru implementarea educației și cercetării, culturii, tradițiilor, egalității șanselor, mediului și dezvoltării durabile.

Andreea Popîrdă ne-a detaliat că a obținut Bursa Chaire UNESCO în urma unui concurs de dosare în care a trebuit să prezinte o documentație cu următoarele: CV, lista lucrărilor publicate, o scrisoare de intenție, scrisori de recomandare de la colaboratori, diplome de licență și de master și, bineînțeles, o scurtă prezentare a proiectului de cercetare la care lucrează acum, respectiv: “Cercetări privind compoziția unor vinuri din soiuri românești în vederea stabilirii autenticității”.

Andreea Popîrdă (26 de ani) este absolventă a specializării “Inginerie și management în alimentația publică și agroturism” la aceeași universitate din Iași și a urmat masteratele “Management și audit în agricultură” și “Tehnologia și controlul calității băuturilor”. În prezent, e doctorand în cel de-al doilea an la Facultatea de Horticultură, specializarea Viticultură și Oenologie, sub îndrumarea renumitului prof. univ. Dr. Valeriu V. Cotea. Are un CV impresionant – alte numeroase certificări a obținut în timp și a făcut stagii de practică la crame precum BALDASSARRI LUCIANO și POMARIO – Perugia (Italia). Participarea activă la campanii de recoltare (cu stabilirea momentului optim de cules, controlul fermentării musturilor și a vinurilor); analize de laborator; stabilizare și corecții vinuri, degustări, tururi ghidate pentru turiști; evenimente de promovare și wine selling a cramelor se numără printre sarcinile avute în timp.

“În cei doi ani de master, am beneficiat de 2 burse Erasmus de practică, iar la momentul respectiv, am ales ca ambele să se desfășoare în Italia, la cele două crame de prestigiu. Aceste stagii au contribuit foarte mult la formarea mea profesională, dându-mi posibilitatea de a pune în practică informațiile teoretice dobândite în timpul masterului. În acești 2 ani de master, nu a lipsit, bineînțeles, nici practica desfășurată în cadrul stației pilot de vinificație din cadrul USAMV Iași”, precizează Andreea Popîrdă pentru SUPERVINURI.RO.

Partcipări la conferințe, simpozioane, implicări active în evenimente precum “Vin la Cultură”, organizat de OSR și “Iași, orașul studenției tale. Porți deschise la Universitățile Ieșene” sunt alte activități desfășurate în timp.

Spune că pasiunea pentru vin a început să încolțească de prin 2015, când studentă fiind în anul III, am ajuns să studiez o disciplină care cuprindea și o parte de oenologie. “Cred că, în mare măsură, se datorează și cadrelor didactice cu care am colaborat la momentul respectiv și care încă îmi îndrumă pașii: dl. Prof. Valeriu V. Cotea, doamnele Șef lucrări Camelia Luchian și șef lucrări Cintia Colibaba dar și celorlalte cadre didactice și cercetărilor din USAMV Iași și CCO (Centrul de Cercetări pentru Oenologie) Iași. Firește, lucrarea de licență a fost îndrumată de acest colectiv iar după finalizarea acestor studii, am urmat masterul de Tehnologia și Controlul Calității Băuturilor din cadrul Facultății de Horticultură a USAMV Iași”, a mai adăugat Andreea Popârdă pentru SUPERVINURI.RO. 

Ce e admirabil este că, pe lângă munca depusă, Andreea a avut în timp și alte job-uri cu funcții comerciale, potrivit CV-ului său, însă a continuat mai departe cu passiunile ei.

Echipa SUPERVINURI.RO o felicită și îi urează mult succes!