CrameIMPORTANTȘtiriVinuri

Budureasca, crama celor 536 de baricuri. Strategia unei investiții de 6,5 milioane de euro în vin românesc!

La crama Budureasca am ajuns anul acesta în plină recoltă și deși merg la crame de peste 10 ani, tot nu încetează să mă uimească tot procesul acesta al vinificării, de la primele lui etape, începând cu strugurii cules de pe butaș, desciorchinarea și aromele mustuielii în aer. Cu atât mai mult, cu cât am făcut un tur complet de la vie, la linia de producție și de la impresionanta sală a baricurilor, la sălile de degustare. De pe terasă și de pe deal, se văd cele mai frumoase view-uri către rândurile de viță de vie ca niște soldați verzi simetric ordonați, dar și către viile altor crame din Dealu Mare, județul Prahova. Este locul din care se vede tot Dealu Mare! Fotografiile, furnizate prin amabilitatea agenției de turism Elf Tours and Travel, organizatoarea excursiei, cred că sunt sugestive.

Budureasca este cea mai mare cramă din zonă – 5.300 mp amprentă la sol – 2.500 mp cramă, 270 ha de vie și una dintre cele mai moderne din țară, cu o investiție inițială de 6.500.000 euro.

Foto: Adrian Toma
Foto: Adrian Toma
Foto: Adrian Toma

Am fost întâmpinați aici de Ștefan Timofti, somelier și manager de evenimente – un profesionist din generația tânără din domeniul vinului, adevărat “dicționar” de vin – care explică tot ce vrei să știi, de la procedee de vinificație, la elemente de terroir, structura solului, note de degustare ale vinului, asocieri culinare. (Am vrut să subliniez asta pentru că mi-aș dori să văd astfel de oameni bine pregătiți la cât mai multe crame). Și pentru că aveam să descoperim niște vinuri foarte bune, am cerut să îl vedem și pe oenologul cramei – Stephen Donnelly, vinificator cu peste 30 de ani experiență, care ne-a completat răspunsurile la curiozitățile noastre.

Ștefan Timofti, Somelier & Events Manager. Foto: Adrian Toma
Ștefan Timofti, Somelier & Events Manager. Foto: Adrian Toma

Prima mea întrebare firească era despre recolta de anul acesta. Aflu că este bună din punct de vedere cantitativ. “Din 3 milioane de litri producție anuală, anul acesta sunt circa 2,7 milioane dar comparativ cu alți ani, calitatea este net superioară la soiurile roșii. Seceta s-a resimțit, dar după cum bine știi, suntem într-o zonă favorizată climateric, așa că ploile de la începutul vegetației au fost propice. Apoi, am avut o ploaie la început de vară și una destul de abundentă spre finalul anului”, spune Ștefan Timofti. Mai aflu că  Budureasca efectuează o normare destul de “agresivă” – ceea ce ajută via în vreme de secetă.

“Anul acesta, Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon și Shiraz sunt printre cele mai frumoase! Feteasca Neagră are o extractivitate ca niciodată!”, completează Stephen.

Acum, mai sunt așteptați ceva stropi de ploaie ce vor răcori viile cu circa două săptămâni înainte de recolta ultimelor soiuri. Culesul se face manual, iar restul operațiunilor pentru vinificare se fac mecanizat.

Stephen Donnelly, oenologul cramei Budureasca Foto: Adrian Toma

Din cele 270 ha de viță de vie – 53% sunt soiuri roșii și 47% albe. 30 de ha sunt viță de vie bătrână (de 64 de ani) datând din 1956 – Tămâioasă, Riesling Italian, Fetească Neagră, Busuioacă, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră; strugurii de aici merg în gama Origini. 7,42 ha sunt vii organice – Merlot. Aici se folosesc numai tratamente biologice, stropirea se face cu zeamă bordeleză – produs omologat pentru agricultura ecologică. Și drojdiile folosite la vinuri sunt certificate organic. Iar gama bio în care merg strugurii se numește, firesc, Organic.

Ca o curiozitate, Budureasca are numai puțin de 536 de baricuri, una dintre cramele cu cele mai multe baricuri din România.

În prezent, aici sunt 14 game de vin, cărora li se vor adăuga încă două în cel mai scurt timp. În total, sunt peste 60 de etichete.

Crama a fost inaugurată în 2013 și, precum arătam mai sus, investiția inițială a fost de circa 6.500.000 euro – mare parte din fonduri proprii și o parte din fonduri europene, dar investițiile au tot continuat pe parcurs.

Foto: Adrian Toma

Ce e inedit la Budureasca sau, mai degrabă, un trademark al lui Șefan este că vinurile pentru degustare nu sunt niciodată aceleași – ci somelierul cramei “improvizează” în funcție de inspirația de moment, de zi, dar și în funcție de cum “simte” oamenii care vin în tururile oenologice. Noi am avut 5 vinuri din diferite game, din care vă voi exemplifica cele care mi-au plăcut mai mult. Notele sunt personale, punctate de câteva explicații ale lui Ștefan.

Sauvignon Blanc Premium 2019. Un SB expresiv, cu specificitate pregnantă de soi (trimite cumva la SB-ul de Lume Nouă, dar fără să fie deranjant deloc), cu note complexe – un vin de vară foarte agreabil, de cursă lungă. De culoare galben pai transparent, cu reflexii verzui – ceea ce îi atestă prospețimea și faptul că este un vin tânăr, vine cu nas intens -soc, salcâm, fructe galbene – caisă, piersică, note tropicale, citrice. O foarte bună mineralitate, în gust, la fel note tropicale, citrice. “Un vin care curge lesne și mai cere următoarea înghițitură.” Poate fi consumat și singur și în asociere cu preparate de vară, în spercial cu icre, dar merge bine și la pește, fructe de mare. 13,5 % vol.alc.

Noble White 2019. Cupaj de Sauvignon Blanc, Chardonnay și Muscat. Elegant, cu aplecare gourmet și jucăuș în același timp – i-aș spune. Galben auriu, un vin fructuos, floral – atât olfactiv, cât și gustativ. Nas  aromat – ceva iasomie, fructe galbene – gutuie se simte bine Muscatul, deși nu e soi predominat în acest cupaj. Gust de fructe galbene deasemenea – gutuie, pepene, mango o bună aciditate de la SB plus note vanilate, de stejar și corpolență plăcută de la Chardonnay (prin procedeul de batonnage aplicat în timpul fermentației). Asocieri culinare: pui, pește la grătar, risotto cu ciuperci și fructe de mare. 13,5 vol. alc. (Ediția 2017 a primit Aur la Decanter 2019)

Noble Five 2017. Cupaj de Cabernet Sauvignon (bază), Fetească Neagră, Merlot, Shiraz și Pinot Noir. Un vin complex, dar structurat, elegant, gastronomic – l-aș descrie pe scurt. Ștefan a explicat și contribuția soiurilor –  Cabernet-ul vine cu note legumicole, ardei gras, ierbozitate, Feteasca Neagră aduce condiment, Merlot îi conferă eleganță și taninii bine integrați, Shiraz punctează cu note de piper negru și roșu, nucșoară, scorțișoară, iar Pinot Noir împrospătează cu note fructate de cireșe. Nas gemos, pregnant de prune, fructe roșii și negre – vișine, coacăze negre, gust fructat, elgant, postgust lung, plăcut. Un vin cu potențial bun de învechire la sticlă. Asocieri culinare: carne de porc, gulaș, tocană. Eu îl văd foarte bine și lângă vânat. 14,5% vol.alc.

Crama Budureasca a fost inaugurată în primăvara anului 2013 și a necesitat, așa cum spuneam, o investiție de 6.500.000 euro – inițială, în mare parte din fonduri proprii și o parte fonduri euroopene. Construcția este îngropată pe trei dintre laturi, pentru a se încadra în peisaj și pentru a putea beneficia de control termic sporit.

Complexul are și spații de birouri și mai multe zone pentru degustarea vinurior, având o capacitate de circa 50 de persoane și o vedere panoramică cu sala baricurilor. În incinta cramei, este și un magazin pentru desfacere și vânzare de unde se pot achiziționa toate gamele de vinuri.

Foto: Adrian Toma

Dar haideți să vedem și noutățile cramei Budureasca, anunțate în premieră pentru SUPERVINURI.RO de Ștefan Timofti – pentru că nici nu s-au lansat. De fapt, în acel moment, se lucra la prezentările lor. Este vorba de două noi game care vor fi lansate până la sfârșitul acestei luni, inclusiv pentru export, inspirate de legenda lui Dracula –  gama Dark Count – și a iubitelor lui – gama Maiden – prezentate astfel în “linia de top”:

  • The Dark Count of Transylvania – Cabernet Sauvignon, sec 2018
  • Royal Maiden of Transylvania, Fetească Regală, sec 2019
  • Bright Maiden of Transylvania, Fetească Albă, sec 2019
  • Dark Maiden of Transylvania Feteasca Neagră sec 2019

Alte vinuri din colecția The Dark Count of Transylvania se vor alătura acestora: Pinot Gris, sec 2019, Pinot Noir sec 2018, Fetească Regală & Chardonnay demisec  2019, Cabernet Sauvignon & Fetească Neagră, demisec 2018, Pinot Noir Sec 2018.  Încă nu avem detalii despre disponibilitatea lor și prețuri, nefiind lansate în momentul respectiv, însă primesc asigurări că vom afla primii.

Update. Pe site-ul cramei au fost afișate informațiile despre noile game și prețuri. Detalii aici