Fără categorieȘtiriVinuri

Vinuri româneşti impresionante: Chateau Pietro 2013 Sauvignon Blanc – Domeniile Franco-Române

Vinul bun şi ieftin nu prea face parte din realitatea sau măcar folclorul plaiurilor mioritice. La noi, leagănul democraţiei originale inventate de tovarăşul Ilici, totul este puţin mai altfel. Trecând peste acest gând pasager, m-am bucurat să constat că Domeniile Franco-Romane sunt ȋncă prezente ȋn piaţă, asta după ce viitorul a fost oarecum incert. Cu toate că acest producător se poate lăuda ca fiind una dintre cele mai vechi investiţii străine ȋn domeniu de pe la noi, pentru iubitorii noştri de vin a zburat mai mereu pe sub bătaia radarelor. Pe scurt, DFR reprezintă o idee a lui Denis Thomas (originar din Burgundia), un mic “nebun” care s-a hotărât că ar putea face vinuri eco prin Dealu Mare.

Mai mare nebunie mi se pare să insişti pe un soi pretenţios cum este Pinot Noir, şi mai ales ȋntr-o zonă ca Dealu Mare. Mai toţi cunoaştem ce exemplare fără prea mare legătură cu acest soi pot ieşi de aici. Dar se pare că originile şi filosofia burgunde te pot ajuta să obţii ceva interesant şi tipic, chiar şi pe marele nostru deal.

Dar nu voi ataca subiectul Pinot cu această ocazie, ci un Sauvignon Blanc oarecum obscur din portofoliul cramei: Chateau Pietro. Alături de cel produs de Avereşti a reprezentat cea mai neaşteptată şi plăcută surpriză pe segmentul “low cost” al pieţei autohtone de vin. Tipic până ȋn măduva oaselor, cu note de soc şi ardei gras ȋn prim plan, fructe albe bine coapte, grapefruit. Gustativ, are o concentraţie peste limita admisă la aceşti bani (ȋn jur de 12 lei), dar nu lasă vreo clipă impresia de greutate şi platitudine pe care o afişează atât de multe albe din Dealu Mare. Aciditatea este la cote ridicate, finalul mediu este dominat de impresii acrişoare-amărui, amintind de coaja de grapefruit.

Mai este mult până să ajungem la nivelul Spaniei sau al celor din Lumea Noua, dar mă bucur de existenţa unor producători autohtoni care demonstrează că se pot obţine vinuri decente la preţuri mici. Din păcate, sunt ȋncă prea puţini care fac parte din această categorie.