Concurs de vinuriCrameȘtiriVinuri

Blanc de Blancs 2015 de la Domeniile Panciu – singurul spumant românesc medaliat la Concours de Bruxelles 2020

Foto: facebook Domeniile Panciu

Spumantul Blanc de Blancs 2015 de la Domeniile Panciu a fost recompensat cu medalie de argint la Concours Mondial de Bruxelles 2020 – fiind singurul vin spumant din România, premiat în prestigioasa competiție de anul acesta.

Blanc de Blancs brut este obținut din Chardonnay, 12,5% vol.alc. Iată procedeul de vinificație și câteva note de degustare din fișa tehnică a spumantului, așa cum apar acestea pe site-ul Domeniile Panciu:

“Fermentarea la sticlă şi maturarea tip de minim 23 luni pe drojdie aduc în pahare o culoare galben pai verzuie cu arome de flori albe de câmp, coajă de pâine proaspătă, citrice şi discrete note minerale. În gustul complex, proaspăt şi echilibrat, regăsim un mix de nuanţe de mere verzi, pere asiatice, pomelo şi nuci prăjite. Postgust catifelat cu note untoase de mascarpone pe fundal.”

Spumantele sunt o tradiție în podgoria Panciu. În 1969, era vinificat primul spumant clasic „de Panciu”, deveni, ulterior, brand cunoscut în toată ţara.

Domeniile Panciu au mai obținut medalii de argint pentru două vinuri roșii – Cabernet Sauvignon – Grand Riserva 2016 si Fetească Neagră – Grand Riserva 2017.

În România, la IWCB TELEVinarium 2020, Blanc de Noir 2015 și Fetească Neagră Grand Riserva 2017 au primit medalii de aur.

Podgoria Panciu se întinde pe o suprafață de 120 de ha în localitatea Ţifeşti, din nordul județului Vrancea.

Din Republica Moldova, trei spumante ale cramei Purcari au fost medaliate la Bruxelles: unul cu aur – Quality Extra Brut White Sparkling Wine Grande Cuvée de Purcari 2016  și două cu argint: Quality Extra Brut White Sparkling Wine Cuvée de Purcari 2017 – argint, Quality White Brut Sparkling Wine Cuvée de Purcari 2017.