PodgoriiȘtiri

Răzvan Macici, Crama Rasova: Recolta de struguri din acest an este provocatoare, dar bună calitativ!

Răzvan Macici, Antonio La Fata, vinificator, mâna dreaptă a lui Razvan, și Dumi Ghiuri, "viitorul" Cramei Rasova.

  • Un an cu multe provocări, cu o recoltă cantitativ mai mică față de anul trecut, dar una bună din punct de vedere calitativ, descrie Răzvan Macici, vinificatorul Cramei Rasova, campania de recoltare 2020, într-un interviu acordat SUPERVINURI.RO.

Prezent pentru al doilea an consecutiv la Crama Rasova, vinificatorul Răzvan Macici afirmă că principalul factor care a influențat calitatea recoltei din 2020 a fost seceta, înregistrată încă de la începutul anului. “Este un an mai dificil din cauza secetei, pe care via a resimțit-o din plin. Via a fost privată de precipitații, atât în iarnă, cât și la începutul verii, iar la noi, la Rasova, deoarece nu avem sistem de irigație, vom produce cu aproximativ 35% mai putin, comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, din punct de vedere al potențialului de culoare și din punct de vedere aromatic, recolta 2020 este una bună”, spune vinificatorul Cramei Rasova.

Boabele mici și cu pieliță mai groasă. Vinurile roșii ies în câștig

Deși sunt ceva “provocări”, cauzate tot de secetă, acesta pot fi transformate în avantaje. Seceta a făcut ca boabele de struguri să fie mai mici, astfel că, pentru rozeuri, e mai dificil de obținut culoarea dorită, însă vinurile roșii se anunță  promițătoare: “Din cauza secetei, boabele strugurilor sunt foarte mici. Ne este mai dificil să obținem culoarea provensală pe care ne-o dorim la rozeuri. Raportul dintre pieliță și must face ca vinurile să își ia culoare foarte repede. Este clar un an bun pentru vinurile roșii! Conținutul de antocieni este ridicat, pielița strugurilor este mai groasă. Avem posibilitatea să facem niște vinuri roșii mai concentrate”.

Până acum, la Crama Rasova, au fost culese soiurile Chardonnay – descris de Răvan Macici ca “mineral, parfumat, cu o bună aciditate”, Pinot Gris, “la fel de plin de arome și de rotund ca în 2019”, Feteasca Neagră, Merlot, Syrah și Pinot Noir pentru vinurile roze.

Feteasca Neagră recoltată înainte de Sauvignon Blanc

Un alt aspect neobișnuit legat de recolta 2020 a fost faptul că Feteasca Neagră a atins maturitatea înaintea Sauvignonului Blanc, așa că aceasta a fost culeasă pentru a fi vinificată în gama Imperfect, ne-a mai spus Răzvan Macici.

Culesul la Crama Rasova se face manual, iar selecția strugurilor este foarte riguroasă. Prima sortare are loc în momentul culesului. Au loc apoi alte trei selecții calitative în cramă, în diferite etape ale procesului de producție. Odată ajunși la cramă, strugurii sunt refrigerați la 6 grade Celsius pentru a fi stabilizați antibacterian într-o cameră creată special pentru acest procedeu. Abia a doua zi, intră în procesul de vinificare, nu înainte de a fi selectați, mai intâi, la nivel de ciorchine și apoi, la nivel de boabă.

Potrivit vinificatorului Rasova, pandemia de Covid-19 nu a afectat angajarea forței de muncă necesare pentru recoltare, deoarece echipa este formată, în mare parte, din muncitori permanenți din localitatea Rasova, personal cu care crama lucrează tot timpul anului.

Podgoria și crama Rasova se află în Cernavodă, Constanța, în apropiere de Autostrada Soarelui – ieșirea Cernavodă și are o suprafață de aproximativ 50 de hectare. Adresa cramei este Dealul Vifor, Parcela 345, Cernavodă, Jud. Constanța.

Stabilit în Africa de Sud de peste 25 de ani, Răzvan Macici este unul dintre cei mai cunoscuți vinificatori români la nivel internațional. Timp de 16 ani, a fost vinificator-șef al cramei Nederburg din Africa de Sud, una dintre cele mai apreciate aici, iar de câțiva ani, colaborează cu crama Ormonde din regiunea Darling, aproape de Oceanul Atlantic. În palmaresul său, alături de multe medalii și distincții câștigate de vinurile pe care le-a creat, stă și titlul de “Cel mai bun vinificator din Africa de Sud”, obținut în 2012.