IMPORTANTPodgoriiȘtiri

Ministrul Adrian Oros: Subvenție de 500 euro/ha pentru producătorii de struguri – condiții, termen de plată

Subvenție de 500 euro pe hectar pentru viticultorii români, ajutor excepțional, achitat în acest an de la bugetul de stat pentru cultivatorii de struguri! Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat astăzi, vineri – 4 septembrie, într-o conferință de presă susținută la sediul MADR că viticultorii români vor putea beneficia de un ajutor de stat de 500 de euro pe hectar, bani care vor intra în conturi până la data de 31 decembrie 2020. Șeful de la MADR a explicat că ordonanța privind această schemă de ajutor de stat destinată viticultorilor în acest moment este încă în curs de avizare.

Pentru a putea beneficia de această schemă de ajutor de stat de 500 de euro pe hectar, producătorii vitivinicoli trebuie să dețină cod CAEN, să aibă suprafața înscrisă în Registrul plantațiilor vitivinicole și să facă dovada unei declarații de recoltă aferentă ultimei campanii viticole.

”Pentru sectorul vitivinicol, în afară de acea măsură privind distilarea, pe care am comunicat-o săptămâna trecută, am identificat sume, și aici vom avea o Ordonanață de Urgență, care este în lucru, este în curs de avizare pe la celelalte ministere, tot o schemă de ajutor de stat. Valoarea totală a schemei este de 59.500.000 lei, cuantumul ajutorului este în echivalent lei a 500 de euro pe hectar. Sigur, că beneficiarii sunt producătorii vitivinicoli care dețin cod CAEN privind cultivarea strugurilor. Suprafața trebuie să fie înscrisă în Registrul plantațiilor viticole, de asemenea, trebuie să aibă o declarație de recoltă aferentă ultimei campanii viticole”, a declarat Adrian Oros în conferința de presă pe care a susținut-o astăzi, vineri – 4 septembrie, la sediul MADR.

Ministrul Adrian Oros a precizat că ajutorul de stat de 500 de euro pe hectar va intra în conturile producătorilor vitivinicoli până la data de 31 decembrie 2020. Sprijinul va fi achitat de la bugetul de stat și reprezintă o subvenție excepțională, achitată în acest an pentru a compensa pierderile suferite de producătorii din sectorul vitivinicol.

”În ceea ce privește durata de aplicare a schemei, elaborăm ordonanța și până în 31 decembrie banii o să intre în conturile viticultorilor. Sigur că acest lucru se va întâmpla mai repede, dar deadline-ul este 31 decembrie”, a arătat ministrul Adrian Oros.