PodgoriiȘtiri

Republica Moldova va înregistra cea mai mică recoltă de struguri din ultimii 10 ani

Recoltă modestă de struguri în acest an în Republica Moldova! Din cauza condițiilor meteorologice din ultimul an, recolta de struguri a vecinilor noștri ar putea fi cea mai mică din ultimul deceniu, potrivit estimărilor făcute de către Oficiul Național al Viei și Vinului.

”Din cauza condițiilor meteorologice din ultimul an, marcat de înghețuri și secetă, roada de struguri ar putea fi cea mai mică din ultimul deceniu”, se arată într-un comunicat al Oficiului Național al Viei și Vinului.

Totuși, stocurile de vinuri disponibile în ajun de recoltarea strugurilor pot compensa cererea de pe piețele interne și externe, menționează sursa citată.

Datele statistice disponibile până în prezent arată că, deși la nivel mondial sectorul vinicol înregistrează scăderi ale veniturilor din cauza sistării exporturilor, Republica Moldova se menține la un nivel satisfăcător.

Cele mai recente date ale Oficiului Național al Viei și Vinului, instituție responsabilă de dezvoltarea sectorului vitivinicol din Moldova arată că:

  • Stocurile vinăriilor sunt estimate la nivelul anului precedent – circa 21 milioane decalitri sau cu 35% mai mari comparativ cu media multianuală;
  • În industria vitivinicolă, în pofida pandemiei, nivelul exporturilor este satisfăcător, deși piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de circa 15-30%;
  • În primele 7 luni ale anului, exportul de vin a înregistrat pierderi în volum de 5,5 milioane litri (6,5%) și în valoare – 87 mil. lei (6,8%);
  • Piața vinului îmbuteliat atestă o creștere de 5% în volum și o modestă creștere de 0,2% în valoare;
  • Piața vinului în vrac este cea mai afectată și a înregistrat scăderi cu 11% în volum și 16% în valoare;
  • Seceta severă, înghețul de primăvară și grindina sunt factorii care cauzează pierderea a circa 30-50% din cantitatea de struguri;
  • Cantitatea de struguri destinată produselor vitivinicole se estimează la circa 150-200 mii tone și un volum de vin de 8-10 milioane decalitri.