Concurs de vinuriȘtiri

Challenge International du Vin 2020: Cramele din Republica Moldova – 47 de medalii, cele din România numai 3

Rezultatele de la Challenge International du Vin 2020 fac furori în Republica Moldova, în timp ce la noi nu se discută public nimic despre faptul că producătorii români de vinuri au avut o prezență ce a trecut aproape neobservată la ceea ce mulți specialiști apreciază ca fiind unul dintre cele mai prestigioase concursuri mondiale de vin.

47 de medalii au primit vinurile îmbuteliate produse în Moldova la concursul de profil „Challenge International du Vin”, desfășurat în orașul Bourg, Franța. Cele mai multe medalii au fost obținute de vinăria „Purcari”, topul fiind completat de companiile „Fautor”, „Novak” și „Suvorov Vin”, transmite MOLDPRES.

Doi producători din România, trei medalii

În același timp, potrivit informațiilor de pe site-ul competiției, doar 3 vinuri românești au fost recompensate cu medalii – aur pentru C’est Soir Busuioacă de Bohotin 2019 – Crama Hermeziu și argint pentru Chateau Valvis alb 2018 și Chateau Valvis roșu 2016 – Domeniile Sâmburești.

Republica Moldova a fost oaspete de onoare 

În acest an, Republica Moldova a fost invitată în calitate de oaspete de onoare în cadrul competiției, iar specialiştii estimează că rezultatele au fost obținute în urma eforturilor și a muncii dintre vinificatorii reuniți sub brandul de țară „Wine of Moldova” și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV).

Cramele basarabene au trimis 186 de probe de vinuri la concurs și au reușit să obțină calificative excelente din partea unui panel de 800 de jurați. Ca urmare, Vinul Moldovei și-a completat palmaresul cu 24 de medalii de aur, 18 de argint și 5 de bronz.

„Datorită calității în continuă creștere și eforturilor pe care vinificatorii din țară le depun pentru a produce un vin de calitate, industria viti-vinicolă din Moldova continuă să obțină succese remarcabile și să fie tot mai apreciată de către consumatori străini. Oficiul Național al Viei și Vinului va continua să promoveze vinul de calitate și să susțină inițiativele și programele de dezvoltare a sectorului. Medaliile obținute la acest concurs important de profil demonstrează că producem calitate și trebuie să continuăm să ne dezvoltăm în această direcție”, a spus Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.

„Challenge International du Vin” este un una dintre cele mai apreciate competiții internaționale independentă (fără vreo asociere cu o entitate comercială sau canal mass-media). Concursul are misiunea de a selecta și de a promova unele dintre cele mai bune vinuri din întreaga lume și a ajuns la cea de 44-a ediție anul acesta (20-21 iunie și 18 iulie)

În 2019, vinurile îmbuteliate produse în Republica Moldova au obținut 842 de distincții la 43 de concursuri internaționale de profil.

De precizat că prezența României în concurs a scăzut în ultimii ani ca număr de medalii. Astfel, anul trecut, țara noastră a avut în palmares șapte medalii, în timp ce la ediția din 2018, un număr de 14.