CrameFără categorieȘtiriVinuri

Un Chardonnay: trei stiluri de vinificație și primul spumant La Salina – Issa Charm, prezentate la Agrointeligența Show

Așa cum v-am obișnuit de ceva timp, noutățile producătorilor români de vin, abia lansate, trec pe la noi. Acesta este și cazul primului spumant ale cramei transilvănene La Salina – Issa Charm Brut 2019, de puțin peste o săptămână pe piață, prezentat pe 30 iulie, la emisiunea Agrointeligența SHOW.

Alături de Issa Charm, am avut și un Chardonnay fresh – vinificat în stil clasic, precum și un Chardonnay Barrique, ambele 2018. Așadar, o degustare de trei vinuri din același soi, în trei stiluri de vinificație diferite.

Moderatorii noștri – Vlad Macovei, Cristi Gretcu și Silviu Petcu l-au avut ca invitat special pe Bogdan Dumitrescu, somelier.

Așadar, vorbind de noutatea La Salina, Charm Brut este recent venit din Italia, mai precis din Conegliano – Valdobbiadene. De ce din Italia? Pentru că după recoltarea strugurilor și o primă fermentare în crama transilvăneană, a doua fermentare și îmbutelierea sunt făcute de renumitul producător de spumante Foss Marai.

Issa Charm este un spumant din Chardonnay 100%, cu un perlaj foarte frumos, mineral, cu tipicitate excelentă de soi, note fructate (mere și pere coapte), florale,  fân, post gust foarte plăcut. 11,5% vol. alc. și 6 g / l  rest de zahăr.

Este elegant și în același timp foarte prietenos, jovial, l-am numi. “Acest Issa Charm este un motiv de petrecut vara la terasele care îl au”, au precizat moderatorii noștri.

Temperatură de servire: 6 grade Celsius, cu păstrare la 4 grade Celsius. Ca asocieri culinare, Issa este versatil, excelent lângă brânzeturi, pește, fructe de mare, preparate mediteraneene.

Noul spumant  se va găsi online în magazinul cramei, în magazinele specializate, cu preț de plecare de circa 45 de lei și în horeca.

“Este abia sosit din Italia, din cauza pandemiei a ajuns cu întârziere pe 15 iulie, în Cluj. Dar pentru că l-am avut, m-am gândit că este interesant să facem această degustare de 3 vinuri din soiul Chardonnay, vinificate diferit, chiar de Ziua Prieteniei”, a punctat Bogdan Dumitrescu.

În ceea ce privește, Issa Chardonnay 2018  și acesta își dezvăluie foarte bine tipicitatea de soi;  arome de fructe albe (pare coapte, mere), continuată de note intense, plăcute, de citrice. Gust fresh, echilibrat, mineral, aciditate bine integrate, la fel și alcoolul. Finalul plăcut, de fruct copt, ușor condimentat. Vol. alc. 13%. Temeratură de servire: 8 grade Celsius. Asocieri culinare: pește, fructe de mare, sushi, carne alb[, brânzeturi proaspete sau cremoase.

Issa Chardonnay Barrique 2018, ediție limitată, ne-a dezvăluit cum evoluează un Chardonnay la baric, maturarea conferindu-i note gurmande și un plus de eleganță.  (Vinul stă 7 luni de zile în contact cu lemnul -stejar românesc care îl dezvoltă excelent).

Vine cu arome discrete florale, note de vanilie, coajă de pâine prăjită și gust onctuos, lemnos, cu arome de fistic, vanilie. Combină foarte bine persistența aromatică, caracteristicile de soi și aciditatea bine integrată. Și culoarea e amplificată, de la galben pai a Chardonnay-ului clasic, la auriu. Temperatură de servire: 8-10 grade Celsius. Asocieri culinare: pește, fructe de mare, crustacee, rață, brânzeturi proaspete sau cremoase.

Crama La Salina deține 42 de ha pe Dealurile Durgăului, aproape de celebra Salina de la Turda și cultivă preponderent soiuri de climă rece – Chardonnay, Riesling, Muscat, Sauvignon Blanc plus încă 12 ha, unde se vor produce și vinuri din Fetească Neagră și Neuburger.

Este fondată de doi iubitori de vin – Simion Mureșan și Claudiu Sugar, care au refăcut arealul viticol de pe Dealurile Durgăului, dezvoltând atât plantația de vie și crama, cât și întreg punct oenoturistic – pensiune, restaurant și centru de agreement. Deasemenea, la ieșirea din Dealul Feleacului, există și un magazin branduit La Salina. Bineînețeles, crama are și un magazin online.