ȘtiriVinuri

4 vinuri noi ale Cramei Gîrboiu, prezentate la Agrointeligența SHOW. Și schimbare totală pentru Tectonic!

Cuartz Brut White Special Edition 2019, Bacanta Rose Special Edition 2019, Bacanta Șarbă Barrique 2019 și Constantin Vintage 2016 Premium Red Blend au fost vedetele emisiunii Agrointeligența SHOW de joi seară, 16 iulie, care l-a avut ca invitat special pe Directorul național de vânzări al cramei vrâncene, Eugen Telișcă.

Acesta a declarat  că noutăți se pregătesc pentru gama Tectonic, dar nu a oferit prea multe detalii, precizând că este vorba “de vinuri lucrate, frumoase”. Contactată telefonic, Livia Gîrboiu, Executive Manager la Crama Gîrboiu, a spus în premieră, pentru SuperVinuri.Ro, că este vorba despre un rebranding al gamei Tectonic:  “Totul va fi schimbat, de la vinuri, la etichetă”. Noile vinuri urmează să fie lansate în maximum două săptămâni și vor fi disponibile în hipermarketuri.

Cuartz Brut Special Edition 2019

Cum era și firesc, degustarea a început cu spumantul Cuartz Special Edition 2019,  vin obținut din Fetească Albă, care se bucură de mare popularitate, mai ales în rândul tinerilor.

Cuartz este bținut prin metoda Charmat (fermentare în tancuri, așadar) și a fost prezentat ca un spumant spectaculos datorită perlajui persistent și prospețimii excelente. Moderatorii noștri i-au identificat note de fân, florale și fructate. “Poate fi savurat foarte bine nu numai seara la terasă, dar în orice moment al zilei. Este chiar o plăcere să începi o masă cu el”, au precizat aceștia.

Vol. alc.: 12%

Temperatură de servire: 6 – 8 grade Celsius.

Asocieri culinare. Vlad Macovei i-a asociat un caș zvântat de la Lăptăria cu Caimac,  Silviu Grecu, păstrăv, iar Crama  Gîrboiu îl recomandă alături de somon, roast beef, deserturi.

Gama Cuartz mai are un rose din Pinot Noir și este disponibilă, în general, în horeca, în magazinul propriu online al Cramei Gîrboiu și în magazinele partenerilor cramei.

Bacanta Rose Special Edition 2019

Din gama Bacanta Special Edition –  nou lansată anul acesta, a fost prezentat rose-ul obținut din Fetească Neagră. Un vin descris în emisiune ca “proaspăt, frumos, extraodinar – de vară,  care vine cu note de zmeură, petale de trandafiri, cireșe”.

Iată ce spune despre gama Bacanta Special Edition, în general, și despre acest rose, în particular, Livia Gîrboiu:

“Lucrăm la acest concept de doi ani de zile și nu am îndrăznit să lansăm vinul pe piață decât când am știut că totul a ieșit perfect, de la vinul din interior până la ambalaj. S-a acordat atenție până la cele mai mici detalii, accentul fiind pus pe Brand-ul deja consacrat Bacanta, cât și pe strălucirea vinului propriu-zis. Și cum îi stă bine unei Ediții Speciale, numărul îmbutelierii a fost limitat la 3.000 de sticle pe fiecare sortiment, așa că grăbiți-vă să îl gustați! (…)

“Rosé-ul are o culoare superbă cu o ușoară tentă portocalie ce vine să completeze perfect aroma de căpșune, piersică, zmeură, gref roz cu notele exotice de fructul pasiunii și lychee. Echilibrat și cu un corp suav, acest vin impresionează printr-un post gust fructat și cremos dar, mai ales, prin mineralitatea specifică zonei și aciditatea crocantă.”

Vol.alc.: 12,5%

Temperatură de servire: 8 – 10 grade Celsius.

Asocieri culinare: salată Nicoise, paella cu fructe de mare, homar, ton în crustă de susan, miel cu ierburi de Provence, brânzeturi.

Poate fi achiziționat din e-shop-ul Cramei Gărboiu și se va găsi vara aceasta la mare, într-o serie de restaurante.

Bacanta Șarbă Barrique 2019

Un vin care i-a impresionat pe moderatorii noștri. De altfel, vorbim despre soiul emblemă al cramei, baricat în acest vin superpremium, care a fost medaliat cu aur la IWCB TELEVinarum 2020.

„Șarba este un soi specific zonei viticole Vrancea, creat pe dealul Șarba, la Centrul de Cercetare Odobesti, o încrucișare a vițelor de Tămâioasă Românească și Riesling, de unde și notele aromate specifice Tămâioasei. Este un soi care are un potențial foarte bun, atât pentru vinuri tinere, fresh, până la acest vin maturat la baric. Nu se prea credea că Șarba poate fi maturată la baric, dar Livia s-a ambiționat să demonstreze și i-a reușit”, a precizat reprezentantul Cramei Gîrboiu.

Moderatorii noștri i-au subliniat complexitatea și tenta onctuoasă i-au identificat arome de fâneață cosită, tei, soc, busuioc, note florale, subliniind și importanța baricului care îl duce într-o altă zonă.

Iată și cum este descrisă această Șarbă baricată în fișa tehnică: “Arome intense de petale de trandafir, piersică roșie și fructe exotice ca mango si papaya. Datorita fermentarii si maturarii Sur-Lie în baricuri noi de stejar franțuzesc, notele fine de condimente dulci, migdale și toast oferă complexitate atât olfactiv, cât și gustativ. Corpolent, intens cu o aciditate crocantă și un post gust persistent si onctuos.”

Vol.alc.: 12,40%

Temperatură de servire: 8-10 grade Celsius.

Asocieri culinare. Moderatorii noștri au indicat pui, fazan cu alune, creveți cu lapte de cocos și coriandru, brânzeturi, macaroane cu brânză sărată, paste quatro formaggi. Iar Crama Gîrboiu îl recomandă alături de salata Caesar, Doradă în crustă de sare, cataplana cu pește și fructe de mare, piept de curcan umplut cu spanac și telemea.

Șarba face parte și din cupajul Petite Helena, vin care poartă numele fetiței Liviei, alături de Chardonnay și Chardonnay Barrique.

Vinul se găsește în magazinele specializate și în magazinele online.

Constantin Barrique Selection – Premium Red Blend Vintage 2016

Și cupajul de Merlot, Cabernet Sauvignon ș Fetească Neagră, baricat, vinul denumit Constantin după fondatorul Cramei Gîrboiu, lansat în urmă cu o lună jumătate, a impresionat.

“Un vin complex și puternic, savuros, plăcut palatului, lucrat, cu alcool bine integrat” –  l-au descris moderatorii emisunii Agrointeligența SHOW, care i-au identificat aromele savuroase de fructe roșii și negre.

Iată și cum este el descris pe site-ul cramei: “La o primă evaluare olfactivă, încantă printr-o combinație de fructe roșii și negre ca zmeura, prune, coacăze negre și cireșe. Maturarea în baricuri noi de stejar franțuzesc aduce densitate vinului, dar și complexitate prin note fine de vanilie, scorțișoară, tabac si piele. Gustativ, vinul este echilibrat, intens, cu o aciditate pe măsură, taninuri catifelate, dar puternice și elegante.”

Vol. alc: 14,5%.

Temperatură de servire: 16-18 grade Celsius.

Asocieri culinare. Moderatorii noștri au indicat pairinguri cu brânzeturi maturate, grătar de vită românească, berbecuț, în general, cărnuri roșii fără sos, steak medium, iar reprezentantul Cramei Gîrboiu l-a recomandat alături de  pastramă.  Crama Gîrboiu îl recomandă alături de mușchi de vită în sos de piper verde, piept de rață caramelizat, brânză maturată, souffe de ciocolată neagră.

Ca de fiecare dată, produse românești autentice precum cașul zvântat de la Lăptăria cu Caimac o, brânză maturată Trascău – care se pot achiziționa din retail (Carrefour) și legume locale, au făcut și mai plăcută degustarea vinurilor în studioul emisiunii.