PodgoriiȘtiri

Strugurii de la Crama Jelna au fost certificați ca produs montan!

Singura crama din România unde vinul se face din struguri cu certificat de produs montan! Este vorba despre crama Jelna, din județul Bistrița-Năsăud, care procesează strugurii de pe o suprafață de 26 de hectare de viță de vie, situată în zona montană a comunei Cetate.

Soiurile de struguri cultivați pe plantația din comuna Cetate sunt: Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc și Muscat Otonel. Vârsta medie a viței de vie este de 5 ani.

Cele 26 de hectare de viță de vie și crama Jelna aparțin fraților Daniel și Ovidiu Moldovan, recunoscuți în zonă ca și legumicultori, ei cultivând roșii și castraveți. De asemenea, aceștia dețin și livezi de meri, pentru care au obținut mențiunea de calitate facultativă „produs montan”.

Potrivit lui Adam Bajko, consilier superior al Agenției Naționale a Zonei Montane, pe dealurile din Jelna și Cetate se cultivă viță-de-vie din cele mai vechi timpuri.

”O familie tânără de antreprenori din judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt singurii din România care au obţinut menţiunea de calitate facultative “produs montan” pentru strugurii cultivaţi în viţa-de-vie din zona montană a comunei Cetate. Fascinați de vin și de cultura vinului, nu fac altceva decât să continue să ocrotească o poveste, o zonă și un spirit viti-vinicol care a zăcut, adormit timp de mai multe secole în zonă. Dealurile unde și-au plantat vița-de-vie, conform hărților vechi de câteva secole ale acestei zone viti-vinicole, au fost cultivate cu viță-de-vie, dar nu sunt specificate soiurile. Până și pe harta iosefină, realizată de Imperiul Austro-Ungar în anul 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar întinse plantații de viță de vie pe dealurile din Jelna și Cetate”, a declarat Adam Bajko, consilier superior al Agenției Naționale a Zonei Montane, potrivit bistriteanul.ro.