Fără categoriePodgoriiSoluții BASF

Fosfonații de potasiu: cum stimulează mecanismele de apărare ale viței de vie în fața manei

Produsele de protecție a viței de vie se bazează, de obicei, pe substanțe active care combat în mod direct agentul patogen. O nouă abordare în domeniu este implementată și de BASF, prin substanța activă fosfonații de potasiu, regăsită în produsele Soriale LX si Delan Pro. Astfel, pe lângă acțiunea directă asupra agentului patogeni,  fosofnații de potasiu stimulează și mecanismele naturale de apărare ale plantelor, pentru a face față mai bine atacurilor patogenilor.

Cum funcționează fosfonații de potasiu

Fosforul este un element esențial pentru dezvoltarea organismelor vii, tocmai de aceea este utilizat și în agricultură, pentru dezvoltarea culturilor. Compușii fosforului au diferite acțiuni în plantă.

Există însă o diferență enormă între fosfați (dihidrogen fosfat, monohidrat fosfat, acid fosforic) și fosfonații de potasiu. Primii au proprietăți fertilizante, dar nu și fungicide. În schimb, fosfonații de potasiu (acidul fosfonic) au proprietăți fungicide și de stimulare a mecanismelor naturale de apărare ale plantei, dar nu au proprietăți fertilizante.

Fosfonații de potasiu se găsesc în produsele BASF: Delan® Pro și Soriale® LX, având  o acțiune sistemică deosebită. Aceste fungicide acționează direct asupra ciupercii Plasmopara viticola (care produce mana viței de vie), mai ales în stadiile sale incipiente.

În același timp, fosfonații de potasiu acționează și indirect, stimulând mecanismele naturale de apărare ale plantei, atât la nivel local, cât și sistemic. Prezentând mobilitate ridicată în plantă pot astfel să protejeze inclusiv noile creșteri ale viței de vie.

Cum sunt activate mecanismele naturale de apărare ale viței de vie

Proactivitatea unor produse pe bază de fosfonați de potasiu, precum Delan® Pro sau Soriale® LX presupune pregătirea plantei pentru a recunoaște rapid patogenul , reacționând în consecință. . Mecanismele naturale de apărare ale viței de vie sunt activate într-un proces care are trei etape:

Etapa 1

Fosfonații de potasiu sunt recunoscuți de celulele viței de vie, declanșând o serie de semnale pentru producția de substanțe care să inhibe patogenul. În același timp se activează și alte mecanisme de apărare, precum producția receptorilor ce permit recunoașterea rapidă a patogenului. Semnalele emise de celula activată ajung în întreaga plantă, efectul fiind rapid și generalizat.

Etapa 2

Pe lângă acțiunea de inhibare directă a Plasmopara viticolacelulele ai căror receptori au recunoscut mai ușor patogenul, vor activa producția mai multor elemente de apărare. În plus, celulele atacate trimit semnale de alarmă, iar planta va avea o reacție rapidă de apărare generală.

Etapa 3

Celulele activate de acidul fosfonic eliberează numeroase substanțe naturale antifungice, precum enzimele sau polizaharidele care ajută la consolidarea pereților celulari ai plantei. Astfel, celula construiește bariere fizice prin care se apără de atacul patogenului și îi inhibă totodată dezvoltarea.

În concluzie, fosfonații de potasiu ajută vița de vie să lupte mai eficient contra manei viței de vie, declanșând mecanismele sale naturale de apărare. Vița de vie va reacționa rapid, intrând în stare de alertă, activând genele defensive și diferitele procese de apărare.

Fungicide care conțin fosfonați de potasiu  și avantajele lor

Delan® Pro

Este un fungicid cu tehnologie proactivă, pe baza de ditianon și fosfonați de potasiu, pentru combaterea manei la vița de vie. . Produsul acționează preventiv și eficient, stimulând mecanismele naturale de apărare ale plantelor. În plus, prezintă performanțe remarcabile, inclusiv în condiții climatice grele, având o rezistență bună la spălare.

Produsul Delan® Pro se aplică în doza de 3-4 l/ha, de la momentul în care inflorescența e clar viziblă, până când boabele de struguri capătă culoarea specifică (stadiile BBCH 53-83). Se pot aplica maxim 4 tratamente pe an cu fungicid Delan® Pro, la un interval de 10 zile între tratamente, păstrând un timp de pauză de 42 de zile.

Soriale® LX

Este un fungicid sistemic, dedicat pentru combaterea manei viței de vie. Soriale® LX acționează acropetal și bazipetal, stimulând mecanismele naturale de apărare ale plantei. Este selectiv pentru cultura de viță de vie, fiind un partener de încredere al viticultorilor pentru optimizarea tehnologiei de protecție a culturii. Produsul are formulare lichidă pentru o acoperire uniformă în timpul aplicării, prezintă bună solubilitate și compatibilitate cu alte produse.

Fungicidul se folosește pentru combaterea manei la vița de vie, în doza de 3-4 l/ha, în funcție de presiunea de infecție. Se aplică în stadiile BBCH 16-79, adică de la stadiul de 6 frunze depliate până la compactarea ciorchinelui. Se pot efectua cel mult 5 tratamente pe sezon. Este recomandat ca Soriale® LX să se aplice în amestec cu un fungicid de contact (de exemplu, Polyram® DF).