PodgoriiSoluții BASFȘtiri

Soluții eficiente și avantajoase pentru combaterea manei viței de vie

Mana este una dintre cele mai păgubitoare și des întâlnite boli ale viței de vie, putând distruge complet recolta de struguri și afectând definitiv calitatea vinului – multă aciditate și foarte puțin alcool.

  • Simptomele manei viței de vie
  • Prevenirea manei viței de vie
  • Tratamentul manei viței de vie

Agentul dăunător (Plasmopara viticola) este o ciupercă ce poate ataca absolut toate organele verzi ale plantei. Pentru a lupta eficient împotriva ei, viticultorii trebuie să aibă în primul rând o abordare preventivă. Atunci când simptomele devin deja vizibile, suprafața afectată poate fi și de 8-10 ori mai mare decât cea care se observă cu ochiul liber.

Simptomele manei viței de vie

Pe partea superioară a frunzelor apar pete rotunde, de culoare galben deschis, uleios lucioase.

Pe partea inferioară corespunzătoare acestor pete se formează un strat de puf dens, albicios.

Boabele infectate se colorează roşu-brun şi prezintă o suprafață coriacee.

Prevenirea manei viței de vie

Iată ce măsuri fitosanitare și tehnice sunt recomandate în prevenirea manei:

  • Realizarea unor arături adânci și drenarea terenurilor
  • Combaterea la timp a buruienilor dintre rândurile cu viță de vie, pentru a reduce umezeala
  • Legarea, copilirea și cârnitul efectuate la timp
  • Aplicarea tratamentelor cu fungicide ținând cont de fenologia viței, biologia ciupercii Plasmopara viticola și datele meteorologice

Tratamentul manei viței de vie

O  metodă avantajoasă pentru protejarea viței de vie este folosirea unui pachet comercial cu un preț total al produselor redus față de cel individual. BASF recomandă o serie de pachete tehnologice, care le oferă viticultorilor protecție, dar și economii.

  1. Dintre acestea, pachetul destinat exclusiv pentru combaterea manei viței de vie oferă o reducere suplimentară de 4,3% comparativ cu prețul individual al produselor. Este suficient pentru o suprafață de 10 hectare de viță de vie. Pachetul conține:
  • 20 kg Polyram® DF – fungicid de contact, cu acțiune multi-site, aderență bună pe frunze și efect excelent în combaterea manei
  • 30 litri Soriale® LX – fungicid sistemic, cu fosfonați de potasiu, acțiune acropetală și bazipetală, capabil să stimuleze mecanismele naturale de apărare ale plantei

2. Un alt pachet este adresat combaterii manei și putregaiului cenușiu la vița de vie. Are un discount suplimentar de 5,5% față de prețul individual al produselor achiziționate separat. Este configurat pentru o suprafață de aprox. 5 hectare de viță de vie și conține:

  • 10 kg Acrobat® MZ 69 WG – acțiune preventivă, curativă și antisporulantă împotriva manei
  • 5 kg Cantus® – fungicid împotriva putregaiului cenușiu, protejează calitatea strugurilo, neafectând în niciun fel calitățile organoleptice ale vinului.

3. Al treilea pachet recomandat conține produse prin care se combate mana, dar și făinarea și putregaiulcenușiu, alte două boli des întâlnite și păgubitoare. Se oferă un discount suplimentar de 6,6%, acoperă o  suprafață de 5 hectare de viță de vie. Pachetul  conține:

Ofertele sunt valabile în limita stocului disponibil și se desfășoară prin intermediul distribuitorilor.

Detalii despre aceste pachete comerciale găsiți pe site-ul BASF.