Fără categoriePodgoriiSoluții BASFȘtiri

Ce facem când ne confruntăm cu putregaiul negru al viței de vie

Una dintre cele mai des întâlnite și agresive boli ale culturii viței de vie este putregaiul negru, cauzat de ciuperca Guignardia bidwellii. Atunci când temperaturile sunt între 9 și 30 de grade și nivelul umidității este crescut, infecția fungică se răspândește rapid și poate produce pagube de la 5% până la 80% din recolta de struguri.

  • Semnele atacului de putregai negru în vie
  • Prevenirea și tratamentul putregaiului negru la vița de vie

Condițiile climatice favorabile, însoțite de lipsa măsurilor eficiente de prevenție și combatere, pot duce chiar la epidemii. Existența unui focar de infecție care nu a fost igienizat sau în privința căruia nu s-au respectat măsurile de carantină poate duce la răspândirea bolii pe zone extinse. Iată de ce trebuie să acordăm o atenție deosebită prevenirii și combaterii acestei boli.

Simptomele atacului

Putregaiul negru atacă toate organele verzi: frunze, cârcei, lăstari și ciorchini. Iată cum îl putem recunoaște:

  • Pe frunze, mai întâi pe cele de la baza lăstarilor, apar pete gălbui, cu margini brune, de formă aproape rotundă și o dimensiune de 2-3 mm.
  • Pe lăstari, pedunculi și cârcei apar pete ovale alungite, brun-deschise, ulterior negru-violacee. Fructificațiile ciupercii iau forma unor puncte brune din interiorul petelor.
  • Pe ciorchinii încă verzi, inițial apar pete mici, de 1 mm, care întâi sunt gălbui cu margini brune, apoi devin brun-negricioase. Boala evoluează extrem de rapid, în 2-3 zile ducând chiar la brunificarea boabelor.

Prevenire și tratament

Pentru că vorbim despre o infecție fungică, putem preveni problema cu ajutorul tratamentelor cu fungicide. Specialiștii recomandă utilizarea a două-trei substanțe active diferite, care trebuie alternate, astfel încât ciuperca să nu dezvolte rezistență.

O opțiune de tratament este Cabrio® Top, un fungicid de la BASF care acționează pe trei axe:

  • Combate agentul patogen prin cele două substanțe active – una dintre acestea este piraclostrobinul, care inhibă respirația mitocondrială a agentului patogen, ceea ce provoacă moartea acestuia. Cealaltă substanță activă, metiram, împiedică germinarea sporilor ciupercii și dezvoltarea hifelor miceliene.
  • Protejează planta pe o perioadă mai lungă de timp – piraclostrobinul formează un depozit pe suprafața frunzelor – în acest fel, cultura e protejată în mod uniform.
  • Revitalizează – frunzele au un verde mai intens, sunt mai sănătoase și producția e de o calitate mai bună decât atunci când se folosesc alte produse standard.

Pe lângă combaterea putregaiului negru, fungicidul Cabrio® Top este eficient și în combaterea manei, a făinării sau a excoriozei.

Detalii despre recunoașterea putregaiului negru și combaterea lui eficientă se regăsesc aici.