Soluții BASFȘtiri

Cum combatem excorioza viței de vie

Pentru că poate afecta lăstarii, frunzele, boabele și mugurii, excorioza (Phomopsis viticola) e una dintre cele mai periculoase boli ale culturii viței de vie. Aceasta poate produce pagube însemnate primăvara, în special în condiții de umiditate ridicată (peste 80%), precipitații pe perioade prelungite (12 ore) și temperaturi ridicate, între 10 și 30 de grade Celsius.

  • Principalele semne ale atacului
  • Prevenirea excoriozei
  • Tratamentul excoriozei

Principalele semne ale atacului

În funcție de zona atacată, excorioza se manifestă diferit:

  • Pe frunze încep să apară pete ovale de culoare verde-deschis sau necrozate în centru, cu un diametru de 1-8 mm. Uneori, frunzele afectate pot avea un aspect de ciuruire, cauzat de desprinderea țesutului.
  • Pe lăstarii care se dezvoltă din mugurii afectați vedem internoduri scurte, iar în anul următor nu rodesc sau se usucă.
  • Mugurii bazali, odată afectați, nu mai pornesc în vegetație și, de cele mai multe ori, mor.
  • Inflorescențele tinere se brunifică, apoi se usucă și cad.
  • Boabele au inițial pete mici, de culoare brun-închis. Apoi petele se măresc și capătă o formă circulară, cu un punct albicios în centru, după care putrezesc și se stafidesc.

Pentru că agentul patogen se transmite de la un an la altul, aplicarea tratamentelor eficiente este esențială.

Prevenirea excoriozei

Măsurile recomandate pentru prevenirea apariției excoriozei sunt:

  • Efectuarea lucrărilor de întreținere în mod corect și în timp util
  • Asigurarea densității optime pentru o buna circulație a aerului printre plante
  • Efectuarea tratamentelor cu fungicide, la momentul optim

Tăierea coardelor, lăstarilor afectați de agentul patogen și apoi distrugerea lor și a oricăror resturi prin ardere

Tratamentul excoriozei

Pentru prevenirea și combaterea excoriozei, BASF recomandă Cabrio® Top, un fungicid care se poate aplica pe toată perioada de sensibilitate a culturii. Prin inhibarea mobilității și germinării zoosporilor, acest fungicid are și o puternică acțiune preventivă. Produsul este rezistent la spălare și asigură protecția viței de vie pe o durată îndelungată.

Fungicidul Cabrio® Top conține două substanţe active: 55% metiram și 5% piraclostrobin. Produsul are o puternică acţiune preventivă, inhibând mobilitatea şi germinarea zoosporilor. Cabrio® Top are şi un efect fiziologic, vitalizant asupra plantelor de viţă de vie: plantele de viţă de vie tratate cu Cabrio® Top au o culoare verde mai intensă în comparaţie cu plantele tratate cu produse standard. Acest lucru face ca frunzele să fie mai sănătoase şi cu o asimilaţie îmbunătăţită. Cabrio® Top are un spectru de combatere extrem de larg: combate în egală măsură atât mana, cât şi făinarea, putregaiul negru şi escorioza. Doza recomandată pentru combaterea excoriozei este de 1.5 – 2 kg/ha. Pentru informații suplimentare despre produs sau sau intervalul dintre tratamente, intrați pe site-ul BASF.